Biberiye Çayının Faydaları Nelerdir?
Küçük bir ağaca benzeyen biberiye bitkisi, mutfaklarda pek çok yemeklere lezzet veren tadı ile özelliklede balık ve et yemeklerinde kullanılmaktadır. Daha çok hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi bozukluklarında, hafızayı güçlendirmek için kullanılmaktadır. Biberiyenin ana vatanı Akdeniz’dir, ancak Avrupa’nın büyük bölümde ve Amerika kıtasında da yetiştirilmeye başlamıştır. Özellikle taze biberiye kullanmak daha sağlıklıdır. Genellikle kurutulmuş olarak satılan biberiye aktarlarda paketlenmiş olarak sunulmaktadır. Taze ve canlılık veren mükemmel bir bitki olan biberiye sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Faydaları arasında ilk sırayı alan bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Kan dolaşımını hızlandırır, astım belirtilerini azaltır, iltihapları önler, beyin ve kalbe giden kanı arttırarak damar tıkanıklığını da önlemektedir.
Biberiye çayının faydaları arasında; baş ağrısı ve migren ağrılarını hafifletir, kan dolaşımını hızlandırır, hafızayı güçlendirir, kabızlığı önler, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, beyin ve kalbe oksijen taşınmasını sağlar, stresi azalmaya yardımcı olur. Kramp çözücü etkisi vardır, romatizma ve gut sorunlarına faydalıdır, saç dökülmesini önler ve saç besleyicidir, cilde canlılık verici özelliği vardır. Biberiye çayını hamile bayanların kullanması sakıncalıdır. İçinde bulunan oleanolic asit düşük yapma riskini fazlalaştırmaktadır. Ayrıca tansiyon yükselmesine sebep olduğu için tansiyon hastalarının kullanmaması gerekmektedir. Biberiye çayını da diğer bitki çayları gibi kaynamış su ile demleyerek günde 2 ya da 3 bardak taze olarak içebilirsiniz.