Karanfil Çayının Faydaları Nelerdir?
Karanfil baharat olarak yemeklere tat vermek amacı ile dünya genelinde kullanılmaktadır. Başta Asya ülkeleri olmak üzere birçok kültürde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan karanfil çayı ve çiçeğin özünden elde edilen karanfil yağı oldukça fazla tüketilmektedir. Karanfil çayı sindirimi düzenler, diş ağrılarını hafifletir, diş eti hastalıklarında kullanılır, kusmayı önler, şişkinliği alır, güçlü bir antiseptiktir, mide bulantısına iyi gelir, kan dolaşımını hızlandırır, anti bakteriyeldir, sindirim sistemi ile ilgili kanser türlerine karşı koruma sağlar. Karanfil çayını hazırlarken 6-7 adet karanfili toz haline gelene kadar dövün, suyu kaynattıktan sonra karanfilleri içine atın ve 10 dakika demlendirin. Dilerseniz buzdolabında 2-3 gün saklayabilir, dilerseniz her seferinde taze olarak yapabilirsiniz.
Özellikle soğan, sarımsak gibi yiyeceklerin tüketiminden sonra ağza atılan karanfil istenmeyen kokuları alacaktır. Karanfili kaynatarak suyunu havlu üzerine dökerek eklem ağrılarına ya da kas ağrılarının üzerinde bekleterek ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde mantar ve egzama gibi cilt hastalıklarında da uygulayabilirsiniz. Karanfilin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak çay olarak fazla tüketilmesi halinde nasıl bir yan etki göstereceği bilinmemektedir. Bitki çaylarını bir süre kullandıktan sonra ara vermek en doğru harekettir. Kuru karanfil ağızda tahrişe neden olmaktadır. Karanfil yağı da ağız yolu ile tüketilmemelidir. Karanfil cam kavanozlarda yaklaşık 1 yıl süre ile saklanmaktadır. Buzdolabında saklanması raf ömrünü uzatacaktır.