Patatesin faydaları nelerdir?
Kök bir bitki olan patates, yemeklerimizin çoğundan eksik etmediğimiz bir besin maddesidir. A, B ve C vitaminleri içermekte olan patates, oldukça dayanıklı bir besin maddesi olması sebebiyle, eski yıllarda karlı ve kışın ağır geçtiği taze sebze ve meyvenin uzun süre bulunamadığı bölgelerde, toprağa gömülüp, gerektikçe çıkarmak yoluyla tüketildiği bilinmektedir. Yüksek oranda nişasta içeren patates, özellikle şeker hastalarının dikkatli şekilde tüketmesi gereken besinler arasındadır. Sağladığı yüksek kalori sayesinde kişiye enerji sağlayan ve bulunması en kolay olan bitkilerden olan patates, aynı zamanda sağladığı yüksek lezzet özellikleri sayesinde de vazgeçilmez sebzelerden bir tanesi konumundadır. Özellikle mide ekşimesi ve mide rahatsızlıklarına iyi gelen patatesin, bu tür ekşime durumlarında çiğ olarak tüketilmesi ve özellikle suyunun içilmesi çok yararlı sonuçlar ortaya koyar.Patatesin faydalarından daha iyi istifa etmek için en önemli etken pişirme şeklidir. Normal olarak orta boy bir patates kalori olarak bir dilim ekmeğe denk gelmekle birlikte, özellikle kızartma veya cips şeklinde yoğun yağ ile birleşmiş patates tüketimi çeşitli açılardan sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ancak ayda birkaç defa olmak üzere bu şekilde tüketilen patatesinde sağlık açısından bir zararı yoktur. Daha çok sık şekilde yağda kızartılmış patates tüketmek ve hatta bunu bir alışkanlık haline getirmek, birçok sağlık sorununun oluşmasına meydan oluşturmaktadır.
Haşlanmış veya yemeklerle pişirilmiş patates birçok açıdan insan sağlığına yararlı, sürekli alınması gereken vitaminlerin karşılanabileceği bir besindir. Patatesin özelliklerini ve vitaminlerini kaybetmemesi açısından, suda bekletmeden soyulduktan sonra pişirilmesi, bilinmesi gereken çok önemli bir ayrıntıdır.
İlgili aramalar: patatesin faydaları nelerdir? patatesin sağlığa yararları neler? patates nelere faydalıdır?