Ortodontik rahatsızlıklardan biri olan çene kayması, çenede bulunan kasların zarara uğraması neticesinde disklerin hareket sırasında düzgün çalışmamasıdır. Erken teşhis edilişi tedavisi için önemlidir. Kısa zamanda düzeltilmesi, tedavisinin uygulanması çenenin tekrar eski haline gelişine imkan vermektedir.
Esneme, yutkunma, konuşma gibi hallerde şiddetli ağrılara neden olabilir. Ağzınızı açtığınızda ağrı ve kasılma hissediyorsanız çene kaymasına işaret edebilmektedir. Ağrılar spazm oluşturması yüze, başa ve kulağa vurmasına neden olabilir. Genellikle çene kaymasında ağrı kulaktan vurur.
Çene kayması belirtileri
Çene kaslarında ağrı ve sancı
Çene hareketi yaparken tıkırtı ve takılmalar
Çenede takılma, harekette kısıtlılık
Çeneyi açıp katma halinde çenenin yerine oturmaması
Baş ve kulak ağrısı ile kendisini belli eder
Belirtilerden bir kaçının izlemlenmesi halinde uzmana başvurup çene kayması kontrol edilir, erken teşhis tedavisi maksadıyla mühim olduğu için göz ardı edilmemelidir. En kısa zaman la yapılacak müdahale çenenizin sağlığını koruyacaktır.
Çene kayması neden olur?
Uyku halindeyken kişilerde çenelerinin üzerine baskı uygularlar. Sürekli olarak dişlerini tıkmalar çenelerinin hareketlerini engeller. Eklem bozukluklarına neden olarak çene kaymasına yol açar. Çene kaymasının bir başka sebebi olarak diş tellerinin kullanımıdır. Konuşurken ve yemek yerken çene kaslarınızın sağlıklı çalışmaması, çene kaymalarına neden olacak faktörleri ortaya çıkarmaktadır.
Çene kaymasında nelere dikkat edilmeli?
Çene bölümünde ağrı duyulmasına karşılık ağrı gideren kullanılabilir. Yemek vaktinde lokmaları uzun süren çiğnemeler çene kaslarını geliştirmektedir. Sakız çiğnemekten uzak durun. Gün içinde stres dişlerinizi sıkmanıza neden olarak çene kaymasına da neden oluşturabilir. Çene bölümünde yapılacak olan ameliyat basit bulunmadığı için başarı ile sonuçlanmayabilirde.
İlgili aramalar: çene kayması neden olur, çene neden kayar, çene nasıl düzeltilir, çene kayması nasıl düzelir