Yemek yedikten sonra mideden gelen pis koku bizi oldukça rahatsız eder, psikolojimizi bile bozar. Kokuya dayanamadığınız gibi çevrenizdekileri de huzursuz etmektedir. Kokunun tarifi iğrendirici olması mide rahatsızlıklarının habercisidir. Kötü kokuların sebebi reflü olarak işaret ediliyor.
Yemek borusunun alt bölümünde mevcut olan kapakçıktır. Yemek yedikten sonra kapanması lazım olan boru kapanmayarak açık kalıyor. İstem dışı olarak mideden çıkan asit ve yemek kokusu nefes borusu ile dışarı çıkar.
Reflünün teşhisi hekim tarafından konur. İlk olarak hastanın problemlerini dinleyen doktor gerekli muayene ve araştırmalardan geçirmektedir. Fizik muayene ile halk arasında iman tahtası denilen kemiğin arkasına uygulanmakta olan baskı ile ağrı olmasıyla anlaşılır. Kişiden reflüye eşlik edip ülsere sebepte olabilmektedir. Belirleyici muayene bulgusu olmayarak ortaya çıkar.
Midenin alt bölümünde fıtık olması neticesinde reflünün sık tekrarlanmasına neden olmaktadır. Grafide fıtık ve geriye kaçış olup bulunmadığı tespit edilerek tedavi uygulanmaktadır. Net bulgu için hastanın sintigrafi denilen testinden geçmesi gerekiyor.
Reflü tedavisinde burundan girilip yemek borusunun olduğu noktaya sensör konur. Hastanın reflüsü tekrarlarsa sensor verileri toplar. Doktor tarafından alınan bilgiler doğrultusunda ilaçla ya da cerrahi müdahale edilmektedir.
İlgili aramalar: mideden kötü koku gelmesi, mide kokusu neden olur