Kabızlık yanlış yiyecek tüketimi, aktivite azlığı ile alakalı olabilir. Bazı kullanılan ilaçlar kabızlığa neden olabilir. Adet zamanlarında öncesi ya da sonrası kabızlık görülebilmektedir. Kabızlığın oluşmaması için posa tüketimine dikkat edilişi gerekmektedir. Kepek, çavdar, yulaf, tam buğday gibi ekmek türevlerinin tüketilmesi, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı gibi glisemik indeksi yüksek düşük olan besinlere yer verilmesi, sebze ve salata tüketiminin artırılışı kabızlığın oluşumunun engellenmesinde beslenmeye bağlı faktörlerdir. Bununla birlikte yediğinize içtiğinize özen gösterdiğiniz halde eğer yine de kabızlık oluşuyorsa çok kolay bir karışım tavsiye edebiliriz; sabah aç karnına, kahvaltıdan 1 ila 2 dakika kadar önce 1 su bardağı sıcak suyun içerisine bir çay kaşığı bal koyduktan sonra bu suyu içip üzerine de 2 tane kuru kayısı yediğinizde ve bunu düzenli şekilde yaptığınızda kabız olsanız da olmasınız da kronik kabızlığın önüne geçecektir.