Kasıkotu nedir?
Kasıkotu bitkisinin bilinen başka isimleri de Fıtıkotu, Kızılyaprak, Koyunotu, Kuzupıtrağıdır. Gülgiller ailesindendir. Uzun senelik sağlam bir otsu bitkidir. Gövde kısmı yere yatay biçimde bir bölümü az havada 10 ila 30 cm boyundadır. Dalları etrafına dağılmaktadır. Yaprakları birbirlerine keşişen, yumurta biçimli, koyu yeşil tondadır. Ayrıca ana yaprakların yanında 4 ila 8 adet yan yaprak bulunur.Çiçekleri minik, sarıyı andıran yeşil renkli ve beş adet taç yapraklıdır.
Bulunduğu bölgeler: Avrupa’nın ve Asya’nın sıcaklığının çok yüksek veya çok düşük olmayan iklimli yerlerinde yetişir. Ülkemizin neredeyse her bölgesinde kendiliğinden yetişmektedir. Kasıkotu bitkisi yaz başından sonbahar başına kadar toprak üstü bölümleri bitki çiçek açmaya başladığında toplanır. 40 C dereceyi geçmeyen sıcaklıkta ve güneş görmeyen yerde kurutulur.
Kasıkotunun Yararları
- İdrar kesesi ve böbrek taş, kum ve tehlikesiz urlara iyi gelir.
- Kasık fıtığına iyi gelir.
- Kramplara iyi gelir.
- Ağızdan gelen acı sıvılara iyi gelir.
- Sindirime iyi gelir.
- Yaraları temizler.
Kasıkotunun hazırlanışı: Kasıkotundan iki tatlı kaşığı demliğe katılır ve üzerine 300 ila 500 ml kaynar su eklenir. 10-15 dakika demlenmesi beklenir.
Önemli not: Kasıkotu asla kaynatılmamalıdır.
İlgili aramalar: kasıkotunun yararları, kasık otunun faydaları nelerdir