Kayışkıran nedir?
Kayışkıran bitkisinin bilinen başka isimleri de Eşekotu, Demirdelen, Kayıkçıçiçeği, Sabankıran, Yandakdır. Baklagiller ailesinden uzun senelik, dikenli bir bitkidir. Kırsal topraklarda ve kurak yerlerde yetişen, 30 ila 60 cm uzunluğundadır. Toprak üstündeki bölümü kısa bir gövdesi vardır ve bu gövdeden dallar ayrılır. Çiçekleri az saplı, yaprak dibinde, taç yaprağı pembe veya pembeyi andıran kırmızıdır. Yaprakları dallara üçlü olarak dizilmiş halde en üstte ise sade bir tane olur ve kenarları tırtıklı, koyu yeşil tonda, oval şekilde minik saplıdır.
İçerisinde Tanen, zamk, organik asidler, şekerler, radix ononidis, anonin, saponin, flavon maddeler vardır. Mart-Nisan veya Ağustos-Eylül aylarında kökleri sökülür, yıkanır, kurutulur ve ince doğranarak güneş almayan ve rutubetsiz yerlerde saklanır. Kayışkıranın yanlızca kökü çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Çok nadir çiçeklerinden de yararlanılır.
Kayışkıranın yararları
- Böbrekteki taş ve kumları temizler.
- Böbrek ve Mesane iltihaplarını temizler.
- Lenf bezlerinin şişmesi ve romatizmaya iyi gelir.
- Damla hastalığına iyi gelir.
- Ödem, deride kaşınma ve egzamaya iyi gelir.
Hazırlanma Şekli: 2 tatlı kaşığı Kayışkıran kökü demliğe katılır ve üzerine 300-400ml kaynar su eklenir.yarım saat demlenir.. Demlendikten sonra süzülür. Günde 3 defa yemek aralarında birer bardak içilir.
Önemli not: Kayışkıran kökünden çay yapılırken asla kaynatılmaz. Eğer kaynatılırsa birleşimindeki eter yağını kaybeder.
- Kayışkıran kökü çayı 1-2 hafta içildikten sonra 5 gün ara verilmelidir. Çünkü uzun süre çayının içilmesi etkisinin azalmasına sebep olur.
İlgili aramalar: kayışkıran otunun yararları, kayışkıranın faydaları, kayışkıran bitkisi, kayışkıran resmi