2 Mayıs 2016 Pazartesi

Karahindibanın Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Kara hindiba nedir? Karahindibanın Yararları Nelerdir?

Kara hindibanın bilinen başka isimleri Arslandişi, Radika, Yaban, Gelingöbeği, Keklikotudur. Bileşikgiller ailesindendir. Karahindibanın tamamı yapraklıdır. Dipten başlayarak yaprakları etrafa dağılır. Yapraklarının uç kısımları tırtıklıdır.. Yaprak uçu ok gibidir. Çiçekleri yaklaşık 10-40 cm uzunluğunda, içinde sarıyı andıran beyaz süt kıvamında bir sıvı vardır. Çiçeklerin en üst bölümünün tepesinde 100-200 adet uzun yaprak biçiminde sarı taç yapraklardan meydana gelen bir çiçek bulunur. Çiçekleri büyüdükten sonra dökülmez tam tersine kırışarak toplanır ve kupa yaprakları tamamen kapanarak geometrik bir biçime bürünür. Bunların içerisinde gelişen tohumlar yapraklarının geriye doğru açılmasıyla görünür ve her tohumun gerisinde 1-3 santimetre uzunluğunda bir sap ve bu sapın üzerinde tüycükler bulunur. Büyüyen tohumları esintinin çok olduğu havalarda tüycükleriyle beraber dökülür ve uçar. Bundan dolayı Karahindibaya neredeyse her yerde denk gelmek mümkün olur. Kök kısmında bir parmak genişliğinde 10 ila 20 santimetre uzunluğunda ayrıca püskül biçiminde yan köklere vardır. içerisinde öz suyu olan kar gibi beyaz bir öz bitki vardır. Karahindibanın içerisinde Vitaminler, acı maddeler, triterpen, sterol, carotin, flavon, tanen, mineraller, uçucu yağlar, inulin kalsiyum vardır. Genelde İtalya ve Fransa’da özel olarak yetiştirilir ve salatası yenilir. Bu özel yetiştirilen Karahindiba, kendiliğinden yetişen bitkiye oranla daha büyüktür. Ülkemizin nerdeyse her yöresinde yetiştirilebilir.

karahindibanın yararları


Karahindibanın Yararları
- İnsanlar arasında ilk olarak gözdeki iltihaba kullanılmıştır.
- İştah açar.
- Kanı temizler.
- Metabolizmayı çalıştırır. C vitamini açısından zengindir.
- İdrar yapımını arttırır.
- Bedeni güçlendirir.
- Böbrek taşlarını düşürmeye yardımcıdır.
- Karaciğer şişliğine yararlıdır.
- Öksürüğe iyi gelir.

Karahindibanın Hazırlanışı: Kökleri ilk bahardan sonbaharın başına kadar topraktan çıkarıldıktan sonra yıkanır, bir kaç parçaya bölerek güneşli ve havadar bir yerde kurutulur.Kurumuş kök parçalarından 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda 15-290 dakika kaynatılır. Günde iki ila üç bardak içilebilir. Taze sürgünlerinin kırılmasıyla elde edilen süt, dişleri temizler.

Not: Hamilelerin kullanması zararlıdır.

İlgili aramalar: karahindibanın faydaları, karahindibanın yararları nelerdir