Mercimek Nedir? Mercimeğin Yararları Nelerdir?
Mercimeğin başka isimleri de merdümek, lens, lens esculenta, ervumlens lentil, lentille comestibledir. Bakla, fasulye, akasya, keçiboynuzu vb. badıçlı pek çok sebze ve ağaçları içine alan, iki çenekli ayrı taç yapraklılardan büyük bir bitki ailesindendir. Uzunluğu 20 cm ya da 70 cm dir. Bir senelik yuvarlak bir sebze bitkisidir. Mercimeğin zayıf ve narin bir kökü vardır. Gövde kısmı cılız olup dalarla ayrılır. Bu sebepten esas gövdesi seçilemez. Gövdeleri dik olup, tüylüdür. Meyveleri baklaya benzer olup, adını alan sarıyı andıran kahve şişkin torbalarda oluşur. Torba içindeki tanelere mercimek ismi verilir. Şekil itibariyle mercimek taneleri yayvan düz, 0.5 cm büyüklüğünde disk biçimindedirler. Büyüklük, şekil ve renklerine göre adlandırılırlar. Bunlar sultan mercimek, yeşil mercimek, kırmızı mercimek olarak üçe ayrılır. En eski zamanlardan buyana Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Güney Anadolu, Ege, Marmara bölgesinde yetiştirilir. İçerisinde B vitaminleri ve fosfor vardır.
Mercimeğin Yararları
- Demir içermektedir. Kan yapan bir besindir.
- Protein ölçüsü çok fazladır. Bu sebeple enerji verir.
- Mercimek, sinirleri güçlendirir.
- Mercimek kabızlığa iyi gelir.
- Anne sütünü fazlalaştırır. Sütün besin değerini arttırır.
- Gebelerde bebeğin kanlı-canlı olmasına yarar. Anneyi de besler ve halsiz olmasını önler.
Not: Mercimeğin sindirimi güç olduğu için mide rahatsızlığı olanlar daha çok çorba olarak içmelidir.
İlgili aramalar: mercimeğin faydaları nelerdir, mercimeğin yararları