Kınakına nedir?
Kınakına bitkisinin başka bir adı da Kontestozu, Quinaquinadır. Kökboyasıgiller ailesindendir.
5 ve 20 metre arasında uzayabilen bir bitkidir. Yaprakları eğri oval biçimindedir. Yaprakların üzeri koyu yeşil ve tüysüz, alt bölümü tüylüdür. Yaprakları zamanla esmer veya kırmızı bir renge dönüşür. Çiçekleri dalların uç kısmında demetler halindedir. Kınakınanın anavatanı Peru ve Bolivya olan ve ticaret bitkisi olarak Cava, Güney Hindistan, Kolombiya, Seylan, Guatemala, Kamerun ve Kongo gibi tropikal ülkelerde yetiştirilir.Kabuğunun içerisinde alkaloit( organik madde) vardır. bu madde sıtma tedavisinde kullanılır. Gövde ve kök kabukları da kullanılır. Tadı acıdır.
Kınakınanın Yararları
- İştah açar.
- Sindirim düzenler.
- Hazımsızlığa iyi gelir.
- Vücuda güç verir.
- Ateş düşürücüdür.
- Nevralji, sıtma, grip, bulaşıcı hastalıklara iyi gelir.
- Kalp ağrıları ve kalp çarpıntıları için kullanılır.
Kınakına çayının hazırlanışı: Kınakına kabuğu ince kıyılarak 1 gr demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su eklenir.15-20 dakika demlendirilip süzülür. Günde en fazla 3 gr Kınakına kabuğu veya tozundan çay yapılabilir. Çok kullanılması zararlıdır.Not: Kınakınanın çayı tadı acı olduğu için içilemeye bilir. Günde 3 gramı geçilirse zehirlenme durumu olabilir. Bu sebeple genelde tentürü yada natürel ilacı kullanılır.
İlgili aramalar: kınakınanın yararları, kına kınanın faydaları, kınakına bitkisi, kınakına resmi