5 Mart 2016 Cumartesi

Bebek Sallayarak Uyutulur Mu?

Sponsorlu Bağlantılar:

Bebek Sallayarak Uyutulur Mu?

Bebeklerin uyutulmasına yönelik metod­lar büyük oran­da ailenin sosyokültürel yapısı ile ilişiktir­­. Farklı kültürler­de ve toplumlar­da bebeklerin uyutulmasına ilişkin farklı yöntemler kullanılır­­. Annelerin panik ve çocuğunu uyutma telaşı­nın sebe­bi uyku* uyanıklık ritmi bebeklerin beyin gelişimi­nin mü­him bir parçası oluşudur­. Yenidoğan bebekler­de altı tür uyku* uyanıklık durumu tanımlanmıştır­­. Bunlar; REM uykusu (aktif uyku), nonREM uykusu (sakin uyku), mahmurluk (drowsy), uyanıklık (alert), yaygaracı (fussy) ve aktif ağlamadır­­.

Beyin gelişimi REM uykuyla ilgilidir

Yenidoğan bebeklerin uykusunun yarıdan fazlası REM uykusudur­. Bebeklerin 1* 4’üncü ayları içerisinde NONREM uyku süreleri artmakta, uyku başlangıcı REM uykudan NONREM uykuya geçmekte ve en  uzun uyku dönemleri gece olmaya başlamaktadır­­.  Bununla beraber beyin gelişimi REM uyku ile ilişkisi olan olduğu için REM uyku miktarındaki azalış insanlar­da okul öncesi dönemlere kadar devam eder­. REM uyku bebeğin beyin gelişme­si amaç­lı çok önemlidir­­. Bu sırada endojen  nöronal aktivite devam etmekte böyle­likle dıştan uyarı­nın az olduğu bu sürede beyin gelişimi desteklenmektedir­­. Sallayarak uyumak çocuğu sersemleştirir­­. Çocuğun sallama esnasın­da algısı düşer­. Bu sırada hipnoz olur gibi kendisi­ni kaybeden  çocuk uykuya geçer­. Zaten  sallanarak uyumaya alışan çocuk bir müddet sonra aktif uykuya geçmekte zorlanır­­.

Bebeğin başını değil vücudunu sallamalısınız

Toplumumuzda da yaygın olan bir uyutma biçimi bebeğin sallanarak uyutulmasının, süt çocukluğu sürecindeki uyku bozuklukların­da ailelere önerilebilecek bir uyutma biçimi olabileceği­ni düşünmekteyiz­. Lakin hızlı olma­mak kaydı ile çocuğun başını değil bütün vücudunu çok hafif ritmik bir şekil­de pışpışlanarak yapılması gerekir­­.

İlgili aramalar: bebek sallanır mı, bebeği sallamak sakıncalı mı