Ekşi yonca nedir?
Ekşi Yonca, en fazla görüldüğü yerler dağlarla kaplı olan bölgelerdir. Ekşi yoncanın sapları açık yeşili andırır, yaprakları ve çok ince beyaz çiçekleri vardır. Başakları yenilebilen, çiçekleri ise çayla karıştırılabilen bir bitkidir.
Ekşi yoncanın yararları
Mide yanmasına iyi gelir.
Karaciğer ve sindirim sorunlarına iyi gelir. Bunun için soğuk olmak şartıyla günde iki kere içilir.
Sarılığa iyi gelir.
Böbrek iltihabı ve bağırsak kurtlarına iyi gelir.
Egzamaya iyi gelir. Bunun için sıcak olarak günde 2 bardak bitki çayı içilir.
Ekşi yonca çayının hazırlanışı: Bir tatlı kaşığı ince doğranmış yaprak yarım litre sıcak suda haşlanır ve demlenmesi için 5-6 dakika bekletilir.
Mide kanseri ve çıbanlara bitkinin özsuyu tavsiye edilir.
Her saat başı 3-5 damla, suyla veya bitki çayı ile içilir. Çıbanların iyileşmesi için bitki özsuyu direk olarak çıbanın üzerine sürülür.
Parkinson hastalığında fayda sağlar (özsu, saat başında 3-5 damla, civanperçemi çayına karıştırılarak alınır.)
Özsuyunun hazırlanışı: Tam anlamıyla yıkanıp temizlenen yapraklar sıkılarak suyu çıkartılır.
Önemli UYARI: Ekşi Yonca kurutulmaz. Sadece taze bitkiyken kullanılır.
İlgili aramalar: ekşi yoncanın yararları, ekşiyoncanın faydaları