Çavdarın yararları nelerdir?
Çavdar; buğday, arpa, mısır, yulaf ve benzeri hububatlardan bir tanesidir. Tahıl bitkisidir. Kış aylarına en dayanıklı tahıl olan çavdar yüksek alanları, kumlu ve gergin olmayan topraklarda yetişir. Özellikle 1-2 metre uzunluğunda olan çavdarın görünüşü arpaya çok andırır. Taneleri buğdaya nazaran daha ince uzun, çiçeği saran kabukları daha dar, kılçıkları da baya kısadır.
Çavdarın bir çok yararı vardır.
- Bol lif içerdiğinden kilo vermede çok faydalıdır. 
- Çavdarlı yiyecekler bağırsakları düzenler ve çalıştırır. 
- Safra kesesinde taş oluşmasını önlemektedir. 
- Yapılan çalışmalarda, çavdarın şeker hastaları için en zararsız tahıl olduğunu anlaşılmıştır. 
- Bağırsak kanseri ve kan dolaşım sistemi hastalıklarına yararlıdır. 
- Menopoz ve menopoz sonrası dönemlerde kolesterol kontrolüne yardımcı olur. 
- Göğüs kanseri hastalarına önerilir. 
- Çavdarda, çok yararlı olan selenium, magnezyum, mangenez, fosfor mineralleri vardır.
 İlgili aramalar: çavdarın faydaları, çavdar nelere iyi gelir, çavdarın yararı


