Hünnap nedir?
Bahar aylarında, sarı renkli çiçekler açan, mis kokulu, 4-5 metre uzunluğunda dikenli bir ağacın, kırmızı kabuklu, sert çekirdekli, iri badem şeklinde ve iriliğinde bir meyvedir. En dış yüzeyi deriye benzer ve içi sari renkli ve tatlıdır. Bu bitkinin diğer bir ismi de Ünnapdır. Bahçelerde yetiştirildiği gibi kendiliğinden de yetiştiği yerler vardır. Anavatanı Suriye’dir. Ağacının gövdelerinin şekli birbirine paralel esmer kabuklu, çok dallıdır. Yapraklar karşılıklı 2 sıra halinde, küçük saplı, diken seklinde 2 küçük yapraklıdır. Çiçekler 3-6 tanesi bir arada ve oldukça küçüktür. Çanak yaprakları 5 parçalı ve yeşil tondadır. Taç yaprakları sarı renkli bükülmüş şekilde olup 5 parça halindedir. Ülkemizde yetiştiği yerle Marmara, Bati ve Güney Anadoludur. İçerisinde Şeker, nitrat, tartrat, pektin, müsilaj, C vitamini, tanen bulunmaktadır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile yenilebilir.bunun yanında kaynatılıp içilmekte ve reçeli yapılmaktadır. Bitkisel ilaç olarak da kullanılmaktadır.
Hünnapın meyvesinin yararları
- Yumuşatıcı özelliğe sahiptir.
- Balgam ve idrar söktürücüdür.
- Kabız yapıcıdır.
- Kolesterolü düşürür.
Hünnap Yaprağının yararları:
- Bronşite iyi gelir.
- Astıma iyi gelir.
- Mideye iyi gelir.
- Bağırsaklara iyi gelir.
Kullanım Şekli: 4 bardak süte 30 veya 60 gr meyvesi katılarak 15 dakika kaynatılır. Günde dört kere içilir.
İlgili aramalar: hünnap nedir, hünnapın faydaları, hünnabın yararları nelerdir, hünnap resmi