Fesleğenin yararları
Bilinen başka bir ismi de reyhan otudur. Ballıbabagiller ailesindendir. Bir senelik bir bitkidir. Özelikle sıcak iklimlerde yetişir. Yenilebilecek fesleğenlerin uzunlukları genelde 20 ile 60 cm arasında değişir. Anavatanı Güney Asya’dır. Fakat, Akdeniz bölgesi şehirleri ile Ege ve Akdeniz kıyı kesimlerinde çokça yetiştirilmektedir. Fesleğen kare şekilli, tamamen kabarık çizgili ve yeşil renkli gövdesi, bitki köküne doğru kırmızılaşır. Yumurta biçimli yaprakları kenarları dişli, sivri uçlu ve koyu yeşil renkli olur. Yaz sonunda açan çiçekleri beyaz, pembe ya da açık sarı renklidir. Küçük tohumları koyu kahverengi ve damla şeklindedir. Fesleğen taze ya da kurutularak, pişirilerek ya da çiğ olarak kullanılabilir.
Fesleğenin yaprağının yararları
- Şişkinlik ve mide kramplarına iyi gelir.
- Bağırsak sancılarını ve sindirim sorunlarını giderir.
- Balgam ve gaz söktürücüdür.
- İdrar yapımını arttırır.
- Kalp ve kas kasılmalarına iyi gelir.
- Baş ağrısını geçirir.
Fesleğen çayının hazırlanışı: 25-30 gram taze fesleğen yaprağı alınıp üzerine dört bardak kaynar su eklenir ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan çay, günde iki-üç bardak içilir.
Fesleğen tohumunun yararları
- Öksürüğü keser.
- Sinirleri yatıştırır.
- Depresyonda olan kişilere iyi gelir.
- Gerginlik ve uykusuzluk hallerine yardımcı olur.
Tohumlarının hazırlanışı: Fesleğen tohumları kaynar su içinde 15-20 dakika süreyle demlendirilmesiyle hazırlanan çay günde iki kere içilebilir.
İlgili aramalar: fesleğenin faydaları, fesleğenin yararı, reyhanın yararları