13 Mart 2016 Pazar

Fibromiyalji Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Ağrı ve halsizlik şikayetleriyle aylarca hat­ta yıllarca tanı konulamadığı için doktor doktor dolaşıp duran, çevrelerinde ‘hastalık hastası’ olarak damgalanan birçok kişi esasın­da fibromiyalji hastası­.

Dr­. Fizyoterapist Gamze Şenbursa tıptaki tanımı, yumuşak doku romatizma­sı olan, kadınlar­da erkeklere göre 7 kat daha fazla görülmekte olan sinsi hastalık ile ilgi­li şu bilgileri verdi:

"Fibromiyalji depresyon, sabah sertliği, karın­da kramp, bitkinlik ve uyku bozuklukları­nın da eşlik ettiği, eklem, kas ve yumuşak dokuda ağrıya sebep olan bir rahatsızlıktır­­. Fibromiyalji 2 tür olarak sınıflandırıla­bilir­­. Birinci tür daha sık görülür ve sebebi bilinmez­. İkinci tür ise spesifik; yaralanma ve cerrahiden  sonra gelişmektedir­­. Genetik etkenler de etkisi bulunur­.Aile hikayesi bulunanlar­da daha sık görülmekte­.

Fibromiyalji hastası olanların en  az 3'te 2'si her yerleri­nin ağrıdığını söyler­. Hastaların birçoğu kez yaygın vücut ağrısı olması­na rağmen, ana odak bir ya da iki bölgedir­­. Ağrı yanıcı, zonklayıcı ya da sabit ola­bilir­­. Genellik­le sabahları daha kötüdür, gün ­içinde iyiye gider ve geceleri yeniden  kötüleşir­­. Bir başka belirti uyku bozukluğudur­. Bu hastaların 1/3’ünde büyüme hormonu salgısı azdır­­.  Uyku düzensizliği­nin en  büyük sebep­lerin­den  biri budur­. Hastaların %60* 90’ın­da kötü uyku bulunur­. Ağrı şiddetine bakmaksızın, hastaların büyük bölümü uykuya dalmada ve uykuyu sürdürmekte zorluk çekerler, sık uyanırlar ve sabah dinlenmemiş olarak kalkarlar­. Dinlendirmeyen  uyku fibromiyalji­nin temel özelliklerindendir­­. Karakteristik olarak uyku hafif ve huzursuzdur­. En göze çarpan özelliklerin­den  bir tane­si de yorgunluktur­. Şiddeti farklılık göstermekte­dir­­. Hastanın günlük yaşam aktiviteleri­ni kısıtlar­.

18 HASSAS NOKTAYA DİKKAT
Fibromiyalji hastaların­da bir­takım duyarlı noktalar bulunur­. Bu noktalardaki ağrı tanıyı koyduran en  mü­him kriterdir­­. Duyarlı noktalar, boyun, omuz, üst göğüs ve bel bölgesinde kümelenir­­. Toplamda 18 duyarlı nokta bulunmaktadır­­.  Hastalığa baş dönmesi, migren, soğuk intoleransı, sık idrara çıkma, karpal tünel sendromu, çene ağrısı, deri has­saslığı gibi farklı patolojiler eşlik edebilmekte­dir­­. Tanı koyulma­sı için 18 duyarlı noktanın en  az 11’inde ağrı tespit edilmelidir­­."

FİBROMİYALJİ NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?
Atakların şiddeti ve sıklığı­nın kontrol altına alınabildiği­ni belirten  Dr­. Fzt­. Gamze Şenbursa, fibromiyalji­nin klinik seyri ve tedavi yöntemleri ile ilgi­li şunları söyledi:

"Fibromiyalji tedavisinde asıl gaye ağrı – spazm* ağrı halkası­nın kırılmasıdır­­.  Manuel olarak dokulara yapılmakta olan gevşetme ve spazmı çözmeye yönelik uygulamalar, yumuşak dokuların hareketi­nin artışı­na yüzeysel kan akışı­nın artışı­na ve ağrı­nın azalışı­na destek olmakta­dır­­.

Omurgaya yönelik yapılmakta olan manuel uygulamalar, dokuları ve organları destekleyen, bağlayan veya ayıran dokunun hareketi­ni arttırmaktadır­­.  Ağrıya duyarlı oluşumlar üstündeki basıncı azaltır ve doku sıvılarını harekete geçirir­­. Omurgada eklem aralığın­da artışa neden  olarak kas spazmını azaltır ve endorfin salgılanmasına yol açar­. Tutuk ve ağrılı eklemleri serbestleştirir adezyonları açar ve hareketliliği arttırıp ağrıyı azaltmaktadır­­.

Meditasyon, yoga, hipnoz gibi gevşeme eğitimleri tedavi süreci boyunca etkindir­­. Kişiye ergonomik eğitim verilerek, uyku ve çalışma pozisyonları düzenlenir­­. Kişi­nin egzersiz eğitiminde büyük ehemmiyet arz eder­.

ŞEKERE, KAFEİNE VE ALKOLE DİKKAT EDİN
Fibromiyalji hastaların­da beslenme de önemlidir­­. Stresi yok etmeye vücut­ta bulunan toksinleri temizlemeye ve bağışıklık sistemi­nin desteklemeye destek olmakta­dır­­.  Bu hastaların bilhassa şeker, kafein ve alkol tüketiminde dikkatli olmaları gerekiyor­. Bazı araştırmalara göre magnezyum desteği fibromiyaljili hastaların semptomlarını azaltmaya destek olmakta­dır­­."

İlgili aramalar: fibromiyalji nedir, fibromiyalji hastalığı nasıl olur