24 Mart 2016 Perşembe

Burun Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Burun Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

Her organ vücudumuza belli bir gaye için hizmet eder­. Şüphesiz ki bu organların arasın­da en  mü­him bulunanların­dan bir tane­si de aynı zamanda beş duyu organımızdan biri olan burundur­. Hayati ehemmiyet taşımakta olan nefes alışverişimizi sağlayan burun, sağlıklı bir yaşam için gereken  nefes egzersizleri­ni ve bedene gereken  oksijeni bedene ve doğal olarak vücudun başka organlarına taşımakta olan bir organdır­­.  Nefes almanın hari­cinde havayı nemlendirerek kulağın havalanmasına imkan veren  burun­da herhangi bir sorun ile karşılaşılışı anlaşılacağı ­gibi yalnız­ca kendisi­nin değil, başka pek çok organın da bu halden  etkilenmesine neden  olacaktır­­. Burun hususun­da uzmanların sıkça rastladığı en  büyük sorun başka kaza ve düşme gibi ne­denlerden  meydana gelen  hasarlar­dan ziyade en  çok rastladığı durum burun tıkanık olma­sı olayı­nın gerçekleşmesidir­­. Burun tıkanık olma­sı kolay bir hadi­se gibi görünse de bu sorun ile karşılaşan insanların hayat kalitesi­ni ciddi manada bozmakta ve geçiştirilip tedavisi­nin aksatılışı takdirinde de daha başka ciddi sorunlara zemin hazırlayabilmektedir­­. Bu rahatsızlığa sebep olan bazı ne­denler şüphe­siz ki bulunur­.

Bunlar;
Burun­da "deviasyon" yani burun kemiklerinde bazı ne­denlerden  ötürü kayma meydana gelmesi,
Burun içi etlerinde büyüme ve genişlemenin ortaya çıkı­şı,
Zamanla büyümekte olan ve burun tıkanıklığı­nın en  büyük ne­denlerin­den  bir tanesi ­ olan geniz etinde meydana gelen  değişiklikler,
Enfeksiyonlar­dan kaynaklı gelişmekte olan rahatsızlıklar,
Polen, toz gibi içeriklere olan alerji biçimin­de sıralana­bilir­­.

burun tıkanması, burunda tıkanıklık


Burun Tıkanıklığının Nedenleri

Anlattığımız üzere burun tıkanık olma­sı hemen  her insanın yaşadığı ve e­pey huzur­suz olduğu bir durumdur ve bu durum kendisi­ni bazı hadise­ler ile belli eder­. Bu belirtiler;
Burun­da tıkanshy;ma hissi,
Nefes almak da ve vermek de güçlük,
Nefes almaya çalışmaktan ve gerekli oksijenin alınmamasın­dan kaynaklı olarak meydana gelen  baş ağrısı,
Öksürük ve burun­da kaşınmadan kaynaklı olarak meydana gelen  sık hapşırma,
Ortamda yer alan kokuların hissedilmesinde zorluk,

Tıkanıklığın sebep olduğu hırıltı biçimin­de sıralana­bilir­­. Görüldüğü üzere burnun işlevinde yaşanmakta olan bozukluklar yalnız­ca soluk alma hususun­da zorluğa değil akabinde birden  çok sıkıntı haline da sebebiyet verir­­. Zira insanların bu haller­de ağız yoluyla nefes almaya başvurmaları bedene gereken  oksijen  miktarını karşılamaya yetmemekte ve doğal olarak önce baş ağrısına sonra­sı ise yukarıda belirtmiş olduğumuz başka rahatsızlıklara sebep olur­. Bununla birlik­te bu durumların yaz kış demeden  her mevsim ansı­zın ortaya çıkıyor olma­sı da kişiler­de gerginliğe ve huzursuzluğa da neden  olur­.

Burun Tıkanıklığı Tedavisi
Burun tıkanıklığı­nın derhal giderilmesi lazım olan bir durum olduğunu ve bu duruma birçok faktörün sebep olabileceği­ni daha önce belirtmiştik­. Bun­dan ötürü tıkanıklığa neden  olan faktörlerin doğru bir şekil­de saptanması, tıkanıklığın olabildiği kadar hızlı giderilişi hususun­da oldukça önemlidir­­. Tıkanıklığa sebep olan burun içi işlevsel bozuklukların bir uzman gözetiminde olma­sı ve gerekiyorsa geniz eti, kemik büyüyüşü gibi faktörlerin tecrübe­li ve güvenilir bir uzman tarafı ile bir operasyon ile giderilişi gerekiyor­. Polen, hayvan tüyü, toz gibi alerjik reaksiyonlar­dan ötürü meydana gelen  tıkanıklıkları­nın ise yine doktor gözetiminde alerji hapları ile giderilişi ve olabildiği kadar hem buruna hem de kişi­nin hayatına menfi şekil­de etkide mevcut olan ortamlar­dan uzak durulma­sı önemlidir­­. Burun tıkanıklığı­nın ortadan kaldırılışı için işlevsel bozukluklar haricinde­ki faktörler­de bitkisel tedavi yöntemlerine de başvurulmaktadır­­.  Bu tedavi yöntemleri ise genel olarak alerjiye ve enfeksiyona bağlı bir şekil­de meydana gelen  tıkanıklıklar için kullanılır ve bütünüy­le bitkisel metod­lar oldukları için kişiye hiç bir zararı dokunmamaktadır­­.

Burun Tıkanıklığının Bitkisel ve Basit Tedavi Türleri

Papatya: Papatyanın su içerisinde kaynatılışı ve kaynatıldıktan sonra yanma tehlikesi arz etmeyecek bir kaba boşaltılması­nın neticesin­de birçoğu zaman kafanın üzerine bir havlu veya tülbentin örtülüşü ve papatya buharı­nın içerisi­ne çekilişi ile meydana gelen  bir tedavi metodudur­.

Kara Biber: Burun tıkanıklığını gideren  başka bir bitki ise kara biberdir­­. Bir miktar çörek otu yağına karıştıra­rak burnunuzun altına uygula­yınız­. Kısa bir müddet sonra açılacaktır­­.

Tuzlu su: Tuzlu su hemen  herkesce bilinen  ve her tıkanıklıkta başvurulan ilk tedavi yöntemlerin­den  bir tanesidir­­. Suyun miktarına göre suya tuzun eklenme­si ve günün her saatinde kullanı­mı ile insanların yaşadığı tıkanshy;ma sorununu ortadan kaldırmakta etki­yi büyüktür­.

Lavanta çiçeği: Aynen tuzlu su tedavisi­nin mantığın­da ortaya çıkmış olan lavanta çiçeği tedavisi, bir bardak suyun kaynatılarak içine lavanta yaprakları­nın atılmasıyla meydana gelmektedir­­. Çiçeklerin bir müddet bekletilip daha son­ra süzülerek atıldığı ve gün ­içinde buruna çekildiği bu yöntem, tıkanık olma­sı açmak da işe yarıyor­.

Sıcak Su: Su genel manada burun açıcı olarak kullanılıyor­. Ilık suy­la burnunuzu temizlemeniz daha ba­sit olacaktır­­. Burnun tıkanmasına neden  olan mukozaların yumuşatarak sökülmesine imkan vermekte­dir­­.

İlgili aramalar: burun tıkanıklığı nasıl geçer, burun tıkanıklığına ne iyi gelir, burun tıkanması nasıl giderilir