Kuru Üzümün Yararları
Kuru üzüm hepimizin hayatına bir şekilde girmiş, enerji yönünden değerli bir gıdadır. Kurutulmuş meyvelerin tümünde su oranı azaldığı için kalan maddelerin enerji sağlamada çok büyük katkısı olmaktadır. Bazı çocukların okula giderken kahvaltı yapamadığını veya her çocuğun kahvaltıda yediklerinin aynı olmadığını düşünerek, ara öğün olarak kuru üzüm verilip çocukların enerji açığının kapatılabilir. Okullarda öğrencilere sütün yanı sıra kuru üzüm de verilişi yerinde bir karardır.
Kuru üzümün enerji vermesi haricinde başka yararları da bulunmaktadır. Üzüm, mineraller yönünden çok zengin bir gıdadır. Yurdumuzda da mir noksanlığı anemisi (kansızlık) çok görülüyor ve risk grupları içerisinde çocuklar da bulunmakta. Bunun için üzüm, çocuklarda aneminin önlenmesine katkıda bulunabilir. Zira demir muhteviyatı çok yüksek ve demirin beyin dokusunda da çok mühim fonksiyonları bulunmakta. O nedenden dolayı kuru üzümün içerisinde mevcut olan demir, çocukların bilişsel performansını çok olumlu yönde etkileyecek ve başarı oranını artıracaktır.
Üzüm sütle verildiği zaman çocukların sağlığını olumlu şekilde etkileyecektir. O yaştaki çocukların çok kalsiyum alması ileride kemik hastalıklarına yakalanma rizikosu azalacaktır. Kan basıncının düzenlenmesinde yardımcı bir mineral olan potasyumu da üzümle almış olacaklar ayrıca üzümlerde kimyasal bazı bileşikler de bulunmakta. Bu bileşiklerin kanser, kalp - damar hastalıkları, enfeksiyon hastalıklarını önleyici etkiyi bulunmakta.
Lif muhteviyatı de çok yüksek olan üzümün içerisinde mevcut olan lifler bağırsak çalışmalarını düzenliyor. Modern toplumlarda sık görülmekte olan kabızlık problemini önlüyor, göz sağlığını koruyor, kansızlığı önlüyor, kemik sağlığını geliştiriyor, sindirim sistemini işlevlerini iyileştiriyor ve bilişsel verimi olumlu yönde etkilemektedir. Kısacası kuru üzüm için çocukların okuldaki doktoru diyebiliriz.
Çocukların beslenmesi için 2,5 ila 3 saatte bir ara öğün önerilerek, çocuklar nasıl olsa okulda ara öğünlerde bir şeyler atıştıracaklar, o gereksinimlerini yiyecek değeri yönünden yüksek bir yiyecekle karşılamaları çok daha olumlu olacaktır. Onun için okullarda kuru üzüm dağıtmak yararlı bir uygulama olacaktır.
Şeker oranı yüksek üzümün her çocukta aynı etkiyi göstermeyebileceğini, birtakım tür şeker hastalıklarının çocukluk döneminde başladığını ve çocuklarında bu çeşit huzursuzluk bulunmakta olan ailelerin okul yönetimini bu konu ile ilgili uyarması gerekir.