10 Mart 2016 Perşembe

Çocuklara Kuru Üzümün Yararı

Sponsorlu Bağlantılar:

Kuru Üzümün Yararları

Kuru üzüm hepimizin hayatına bir şekilde girmiş, enerji yönün­den  değerli bir gıdadır­­.  Kurutulmuş meyvelerin tümünde su oranı azaldığı için kalan maddelerin enerji sağlamada çok büyük katkısı olmakta­dır­­.  Bazı çocukların okula giderken  kahvaltı yapamadığını veya her çocuğun kahvaltıda yedikleri­nin aynı olmadığını düşünerek, ara öğün olarak kuru üzüm verilip çocukların enerji açığı­nın kapatıla­bilir­­. Okullar­da öğrencilere sütün yanı sıra kuru üzüm de verilişi yerinde bir karardır­­.

kuruüzümün yararları


Kuru üzümün enerji verme­si hari­cinde başka yararları da bulunmaktadır­­.  Üzüm, mineraller yönün­den  çok zengin bir gıdadır­­.  Yurdu­muzda da mir noksanlığı anemisi (kansızlık) çok görülüyor ve risk grupları içerisinde çocuklar da bulunmakta­. Bunun için üzüm, çocuklar­da anemi­nin önlenmesine katkıda buluna­bilir­­. Zira demir muhteviyatı çok yüksek ve demirin beyin dokusun­da da çok mü­him fonksiyonları bulunmakta­. O neden­den  dolayı kuru üzümün içerisinde mevcut olan demir, çocukların bilişsel performansını çok olumlu yönde etkileyecek ve başarı oranını artıracaktır­­.

Üzüm sütle verildiği zaman çocukların sağlığını olumlu şekil­de etkileyecektir­­. O yaştaki çocukların çok kalsiyum alma­sı ileride kemik hastalıklarına yakalanma rizikosu azalacaktır­­. Kan basıncı­nın düzenlenmesinde yardımcı bir mineral olan potasyumu da üzümle almış olacaklar ayrıca üzümler­de kimyasal bazı bileşikler de bulunmakta­. Bu bileşiklerin kanser, kalp - damar hastalıkları, enfeksiyon hastalıklarını önleyici etki­yi bulunmakta­. Lif muhteviyatı de çok yüksek olan üzümün içerisinde mevcut olan lifler bağırsak çalışmalarını düzenliyor­. Modern toplumlar­da sık görülmekte olan kabızlık problemi­ni önlüyor, göz sağlığını koruyor, kansızlığı önlüyor, kemik sağlığını geliştiriyor, sindirim sistemi­ni işlev­leri­ni iyileştiriyor ve bilişsel verimi olumlu yönde etkilemekte­dir­­. Kısacası kuru üzüm için çocukların okuldaki doktoru diyebiliriz­.

Çocukların beslenme­si için 2,5 ila 3 saatte bir ara öğün önerilerek, çocuklar nasıl olsa okulda ara öğünler­de bir şeyler atıştıracaklar, o gereksinimleri­ni yiyecek değeri yönün­den  yüksek bir yiyecekle karşılamaları çok daha olumlu olacaktır­­. Onun için okullarda kuru üzüm dağıtmak yararlı bir uygulama olacaktır­­. Şeker oranı yüksek üzümün her çocukta aynı etki­yi göstermeyebileceğini, bir­takım tür şeker hastalıkları­nın çocukluk dö­neminde başladığını ve çocukların­da bu çe­şit huzursuz­luk bulunmakta olan ailelerin okul yönetimi­ni bu konu ile ilgi­li uyarması gerekir­­.