3 Nisan 2016 Pazar

Hindibanın Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Hindibanın yararları nelerdir?

Hindibanın başka isimleri de Güneğik, hindibağ, yabani hindibağ, radika'dır. Bitişik yapraklı iki çeneklilerden, çiçekleri kömeç durumunda toplu olarak bulunan, bazı cinsleri uçucu yağ veya süt taşıyan bir bitki ailesindendir. 1 metreye kadar uzanabilen çok senelik otsu bir bitkidir. Anadolu’nun her bölgesinde ekilmemiş tarlalar, yol kenarları ve otlaklarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir. İnce tüylerle kaplı, içi boş dallara dağılan sert gövdeli bir bitkidir. Altı tüylü, kenarları dişli, süs görünümlü yaprakları açık mavi renklidir. Bazen moru andıran taç yapraklarıyla yaz ve bahar ayları arasında çiçekler açar. Toprakta 20 cm. derinliğe kadar inen keskin sütlü bir sert kökü vardır. Hindiba, döktüğü tohumlarıyla yayılmaktadır. İçerisinde insülin ve birtakım şekerler, köklerinde insülin, şeker ve intybus adlı madde vardır.

hindibanın yararları


Hindibanın Yararları
- Safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında yarar sağlar.
- Tekrarlayan karaciğer iltihaplarına iyi gelir.
- Cilt kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri geçirir.
- Mideyi düzenler.
- İştah açar.
- Kanı temizler.
- Vücudu güçlendirir.
- İdrar arttırır.
- Bağırsakları çalıştırır.

Hazırlanışı: Saplar çiçekleri ile beraber iyice yıkandıktan sonra çiçekler koparılır ve sapları hafifçe çiğnenir. Tadı acımsı, gevrek ve suludur. Kıvırcık salatanın tadını andırır. Günde 5-6 çiçek sapı yenebilir. Ayrıca Kuru kök parçalarından 2-3 şeker kaşığı alınıp suda kaynayıncaya kadar ısıtılıp sonra ateş kısılarak 15-20 dakika daha ısıtma sürdürülür. Bu şekilde hazırlanmış olan çözeltiden günde iki kere birer bardak içilebilir.

İlgili aramalar: hindibanın yararları, hindiba çiçeği, hindiba resmi, hindibanın faydaları nelerdir, hindiba bitkisi