Mevşim Değişikliği Hastalıkları
Mevsim Değişikliği ile beraberinde birçok hastalık ile yüz yüze kalmaktayız. Bunun sebebi vücut direncinin düşmesi, vücut ısısının değişmesi ve bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Kimi insanlar mevsim değişikliğinden etkilenmezken kimi insanlar bu dönemleri çok zor atlatır.
Nezle ve gribal enfeksiyonlar genel olarak mevsim değişikliklerinde daha yaygın bir hal alarak daha tehlikeli ebatlara ulaşabilmektedir. Kıştan bahara geçişte bitkilerden saçılan polenler de alerjik reaksiyonları en had safhaya çıkarmaktadır.
Mevsimin bahar ve yaz aylarına geldiğinde sıcakların artması ile beraber türlü bakteri ve virüsler daha yaygın bir hal alacağından insan sağlığını ciddi manada tehdit etmesi olanaklıdır. İnsan sağlığını tehdit etmekte olan virüsler değişen iklim koşullarında mutasyona uğramakta ve farklı hastalıklar oluşturmakta ve mevcut hastalıklar üstünde ciddi tehlikeli haller yol açabilmektedir.
Bilhassa bebekler, çocuklar ve yaşlılar yaz sıcaklarından menfi şekilde etkilenmekte, tedbir alınmadığı takdirde telafisi olmayan neticeler ile karşılaşabilmektedir.
Tedbir olarak alınması lazım olan önlemler; alınacak besinler titizlikle seçilmeli, güneşten ve havanın sıcaklığından çok çabuk etkilenen besinlerden olanaklı mertebe uzak durulmalıdır. Tüketilecek sebze ve meyvelerin iyi yıkanarak temizliğine ehemmiyet verilmelidir. Sıvı gıda tüketilmesi artırılmalıdır.
Terleme yolu ile vücuttan atılan sıvının yeteri kadar karşılanmaması yaşlıları ve hamileleri büyük oranda menfi şekilde etkilemekte ve ciddi sağlık problemleri ile yüz yüze bırakmaktadır.
Mevsimsel Hastalıklar
Migrenden şikayeti bulunanlar, epilepsi, kalp ve MS hastası olanların da sıcak havalarda dikkatli olmaları gerekir. Yüksek hava sıcaklığı insanda stres, uykusuzluk ve psikolojik şikayetler oluşturabilir. Bunları anımsatan hastalıklar sıcak havalarda içeriğindeki chamazulene ve bisabolol sebebiyle iltihaplanmayı azaltan papatya çayı içebilir. Levomenol muhteviyatı dolayısıyla yaşlı derinin buruşukluklarını giderir ve düzgünleştirir. Taşıdığı çinko, demir, kalsiyum fosfat, magnezyum fosfat, mangan, potasyum fosfat mineralleri yardımıyla hormonları dengelemede ve vücutta bulunan toksit maddelerin atılımını gerçekleştirmede çok tesirli bir bitki tipidir. Bununla birlikte Valeriannie asid yardımıyla santral sinir sistemini sakinleştirerek uykusuzluğu giderir. Stres azaltıcı etkiye maliktir.
Mevsim Değişikliğinde Neler Yapmalı?
Vücudun hararetini söndürür. Melisa çayı, yaşlılar için mükemmel bir enerji deposudur. Kalp krizi riskini azaltıcı etkisiyle ün yapan bir bitki tipidir. Klor ve sodyum mineralleri bakımından zengin olan bitki, epilepsi ve MS hastalarında oldukça başarılıdır. Taşıdığı organik asitler yardımıyla migren ve santral sinir sistemi hastalıklarında etkisi bulunur.Bununla birlikte buna bağlı bir şekilde bitkisel çaylardan lavanta, okaliptüs, yeşil çay tüketilmesi dönüşümlü olarak yapılmalıdır. Bu da kişinin bitkinlik ve güçten düşme hallerinde santral sinir sistemini uyarıp ve dolayısıyla bedeni güçlendirici sinirleri yatıştırıcı tonik bir görevi bulunur.