Isırgan otunun yararları nelerdir?
Bahar ve yaz ayları arasında çiçek açar 20-100 cm uzunluğunda, terkedilmiş, yol kenarları ve duvar diplerinde bulunan bir yıllık tek sevimli otsu bir bitkidir. Gövdeleri sert, 4 köşeli, sade veya tabandan başlayarak dallanır. Üzerinde yakma özelliği olan tüyleri bulunur. Yapraklar saplı, yumurta biçimli ve dişli kenarlı, üst tarafı koyu yeşil tonda ve ışıldayan türdedir. Çiçek kısımları dört parçalıdır. Meyveleri kahve tondadır ve fındığa benzer. Tohumundan yağ bulundurur. Neredeyse tüm Anadolu'da yetişir. İçerisinde formik asit ile tüm bitkide histamin, klorofil, asetilkolin, demir ve C vitamini bulunur. Baharın başından sonbaharın sonuna doğru toplanabilir. Kuru, gölge ve havası bol olan yerlerde ince bir şekilde serilerek kurutulur. Kökler ise son baharda çıkarılıp, iyice temizlendikten sonra kurutulur. Tohumları ise yaz aylarında toplanır. Kuru ve nemsiz yerlerde muhafaza edilebilir.
Isırgan otunun yararları
- Isırgan otu neredeyse bütün hastalıklara iyi gelir.
- Baş ağrılarına iyi gelir.
- Kanı temizler.
- Egzama ve mantara iyi gelir.
- Sivilcileri geçirir.
- Kansızlık ve sarılığa iyi gelir.
- Pankreas üzerine iyi uyarıcı etkisi vardır.
- Kan şekerini düşürür.
- İdrar yolları hastalıklarına iyi gelir.
- Çayı kabızlığı geçirir.
- Vücuda güç ve enerji verir.
- Grip ve soğuk algınlıklarına iyi gelir.
- Mide ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir.
- Prostat büyümesini önler.
- Saman nezlesine iyi gelir.
- Tansiyonu düşürür.
Isırgan Çayının hazırlanışı: 1 çay kaşığı bitki veya kök 150 ml suda 5 dakika kaynatılıp süzülür. Günde 2 - 3 fincan içilir.
Banyo: 1 kilogram bitki kökü temizlenip 1 - 2 litre kaynar su ile haşlanır ve 15 dakika demlenir, süzülür.
Not: Ağır kalp hastaları, seker hastaları ve böbrek hastaları kullanmamalıdır. Mide hassasiyeti olanlarda bulantı yapar dikkat edilmelidir. Nadiren çayı ciltte rahatsızlık yapar.
İlgili aramalar: ısırgan otunun yararları, ısırgan otunun faydaları nelerdir