8 Nisan 2012 Pazar

Anjin (Boğaz, Bademcik İltihabı) Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Anjin (Boğaz İltihabı)

Anjinin Nedenleri

Halk arasında bademcik iltihaplanması olarak tanımlanır. Virüslü grip enfeksiyonunun (soğuk algınlığı) en önemli fonksiyon bozukluğu ve yan belirtisidir. Hastalık nedenleri arasında virüslerden başka, bakteriler de yer alabilir. Hastalığa bakterilerin neden olması halinde, hastalık değişik adlar alır. Bademcik iltihaplarına özellikle çocuklarda çok sık rastlanır. Bir ya da birkaç kez anjine yakalanmamış hemen hemen hiç bir çocuk yoktur.

anjin nedir bademcik iltihabı bademcik enfeksiyonu

Bulaşması

Hastalığın nedeni olan virüs, bakteri gibi mikropların cinsine göre bulaşma değişik olarak; ama, çoğunlukla damlacıklarla bulaşır. Bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi, anjinde yaygın olarak görülebilir.

Belirtileri

Hastalık belirtileri bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi kuluçka devrinden sonra ortaya çıkar. Kuluçka devri 1-3 gündür. Hastalıkta baş ağrısı, ateş ve kusma görülür. Boğaz kızarır ve ağrır, bademcikler iltihaplanarak şişer, yutkunma zorlaşır. Bir ilâ iki gün içinde bademciklerin üzeri sarımtırak renkli iltihapla kaplanır. Boğazın iki tarafında yukardan aşağıya doğru dağılmış olan lenf bezlerinde gözle görülebilecek kadar şişlik olur.

Seyri ve Komplikasyonları

Anjin genellikle çabuk atlatılır. Bademcik iltihapları çok ender olarak boğaz müköz dokusu üzerinde apselere neden olur. Eğer çocukta hastalığa karşı yatkınlık varsa, hastalık sık sık tekrarlayabilir. Anjinlerde, çok ender olmakla birlikte, ateşli romatizmal ağrılar ya da böbrek iltihaplanmaları görülebilir. Bu nedenle, anjin tedavisinin bir doktor tarafından yapılması hastanın gelecekteki sağlığı bakımından yararlıdır.

Anjinin Tedavisi

Yatak istirahati, boynun sarılması, ağrı giderici, sakinleştirici fitiller, papatya gargarası, anjinin cinsine göre, ateş düşürücü ve iltihap önleyici antibiyotikler verilir. Tekrarlayan bademcik iltihaplarında, ilk fırsatta bademciklerin aldırılması gerekir.

Önleme

Hastalığa yakalanmış çocuklar diğer çocuklardan mümkün olduğu kadar ayrı tutulur, ayrıca, açık hava ve vücut direncini artırıcı genel tedbirler alınır.