11 Nisan 2012 Çarşamba

Grip (İnfluenza)

Sponsorlu Bağlantılar:

Grip (İnfluenza) Gribin Nedenleri

Grip, çeşitli virüslerin öksürme sırasında etrafa sıçrayan damlacıklarıyla geçer. Grip, salgın bir hastalık gibi bütün ülkelere ve kıtalara yayılabilir, gelmiş olduğu kıtanın adını alır. Örneğin, 1957 yılındaki Asya Gribi.

grip nedir influenza nedir gripten korunma gribin tedavisi

Kuluçka Devri

1-3 gündür.

Gribin Belirtileri

Aniden başlayan yüksek ateş, sağlık durumunun iyice bozulması, kol ve bacaklarla baş ağrıları, üst solunum yollarının müköz dokusunda şiddetli iltihap (nezle, anjin, solunum borusu iltihabı, bronşit) görülür. Göğüs kemiklerinin arka kısmında ağrılı kuru öksürük, tipik grip belirtisidir.

Hastalık Seyri ve Komplikasyonları

Yüksek ateşle birkaç gün sürer. Grip sırasında gırtlak iltihabı (grip-kuşpalazı), akciğer iltihabı (zatürre, grip), ortakulak iltihabı, kalp ve dolaşım sisteminin mikrobik-toksik iltihaplanmasından korkulur.

Gribin Tedavisi

Mutlak yatak istirahati, temiz hava gereklidir. Daha büyük çocuklar gerektiğinde terletilir. Doktor kontrolü altında ateş düşürücü ilaçlar, C vitamini verilir ve ateşli zamanlarda düzenli bir diyet uygulanır. Griple birlikte, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar da varsa, o zaman tedavi edici uygun ilaçlar (antibiyotikler) verilir.

Gripten Korunma

Hastalığın salgın olduğu zamanlarda gribe yakalanmış hastalarla her türlü temastan ve özellikle, kapalı yerlerdeki toplantılardan kaçınmak gerekir. Aktif grip aşısının sağlayacağı bağışıklık hala tartışma konusudur. Bu konuda doktorun tedavisine uymalıdır.