12 Nisan 2012 Perşembe

Bebeklerde ve Çocuklarda İdrar Yolu İltihabı

Sponsorlu Bağlantılar:

İdrar Yolları İltihapları



iye nedir idrar yolu enfeksiyonu idrar yollarında iltihap

Nedenleri ve Ortaya Çıkışı

Bağırsakta normal olarak bulunan koli basilleri, ya kan yoluyla böbrek leğenine ya da özellikle kız çocuklarında makattan, kısa olan idrar yoluyla idrar torbasına ve böbrek leğenine çıkarlar. Çocuk, üst solunum yollarında ve mide-bağırsak kanalında ateşli bir hastalık ya da iltihaplı bir cilt hastalığı geçirirse, basiller kan ve lenf yoluyla idrar yollarına girer, idrar yolları iltihabına yol açar.

İdrar Yolu İltihabının Belirtileri

Ateş, sık sık kusma, iştahsızlık, beniz solukluğu, genel sağlık durumunun bozulması, bulanık idrar gibi belirtiler görülür, idrarda akyuvarlar, bazen de alyuvarlar ve albümin bulunur. Biraz daha büyük çocuklarda zaman zaman boş böğür kısmında ya da idrara çıkarken sancılar (böbrek havuzcuğu iltihabı) artar, idrar basıncı ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı (idrar torbası iltihabı) görülür. Bebekte ve küçük çocuklarda, ilk yıllarda bu rahatsızlıklara sık sık rastlanır. Beniz solukluğu, iştahsızlık, gelişim bozuklukları, bebekte idrar yolları iltihabını ve özellikle, hastalığın uzun sürdüğünü gösterir. Doktor, tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonunda, idrar yollarının röntgen muayenesine gerek görür. Çünkü, hastalığın nedeni, küçük anormallikler ya da gelişim bozuklukları olabilir.

Komplikasyonları

Özellikle, uzun süren idrar yolu iltihaplarında; böbrek pelvisinde de piyelonefrit görülmesinden ve bunun neden olacağı sonuçlardan korkulur.

İdrar Yolu İltihabının Tedavisi

Doktor tedavisi gerekir. Çünkü, idrar yollan iltihabında uygun mikrop öldürücü ilaçların (sülfamit ve antibiyotikler) yoğun olarak ve duruma göre, uzun süre verilmesi gereklidir. Ayrıca, idrar torbası ve böbreklerin bulunduğu kısma sıcak uygulamalı ve fazla su (yabangülü çayı, ayıüzümü yaprağı çayı) içilmelidir.

Korunma

İdrar, dikkatle kontrol edilmeli ve zaman zaman da laboratuvarda idrar tahlilleri yaptırılmalıdır.