Çocukluk döneminde en çok ilk üç yıl içinde görülür ve genellikle ölümle sonuçlanır. Değişik türde zatürre mikrobu vardır. Tek vakada mikrop türünün saptanması güçtür. Zatüreenin cinsi ve seyri hakkında hastalık mikrobundan çok, çocuğun vaşı bir fikir verir. Bebeklerde, solunum ve kan yoluyla giren mikropların neden olduğu zatürenin yanı sıra, akciğer keseciklerinde hava azalması ve iltihap görülür. Mikrobik zatürrenin özellikle ilk altı ayda görülen cinsinin daima hayati tehlikesi vardır. Solunum güçlüğü gibi tipik genel belirtiler ve röntgen filmindeki tipik değişiklikler bu hastalığın belirtileridir. Stofilokok ya da diğer mikropların solunum ya da kan yoluyla vücuda girmesi sonucunda meydana gelen zatürreler, özellikle bebeklik döneminde görülen zatürre türlerine dahildir. Bu tür zatürrelerde iltihaplı yaralar oluşur. Bu hastalıklarda, plevra boşluğuna iltihap sızması (ampiyem) ve hava girmesi (pnömotoraks) ile akciğer zarının hastalanması nedeniyle komplikasyonlar oluşur.
Her yaşta, ama özellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde bronkopnömoni görülür. Bunlar, çoğunlukla üst solunum yollarına mikrop geçmesi sonucunda oluşur ve az ya da çok küçük iltihap merkezleri olarak geniş akciğer bölümlerine yayılır.
Segment pnömonisi küçük çocuklarla okul çocuklarında daha sık görülür. Daha çok pnömokokların neden olduğu bu tipik zatürree, ağır seyreder. Çocukluk döneminde, virüslerin neden olduğu pnömonilere de rastlanır.
Tüberküloz bakterilerinin akciğerlerde neden oldukları belirli enfeksiyonlarda tipik seyir şekli ve röntgen filminde akciğer değişiklikleri görülür (tüberküloz).
İltihaplı olmayan akciğer hastalıkları arasında selim ve habis urlar da sayılabilir. Urlar, çocukluk döneminde primer tümör ya da metastaz (habis tümör) şeklinde oluşur. Doğumsal belirli kalp bozuklukları, akciğerlerdeki küçük dolaşımda uzun süren hacim yükü (akciğere fazla kan gelmesi) doku değişikliklerini etkiler.
Sonradan olan kalp yetmezliği hastalıkları da akciğerlerde damar tıkanması şeklinde hastalıklara neden olur.