13 Nisan 2012 Cuma

Çocuklarda İşitme Bozuklukları

Sponsorlu Bağlantılar:

İşitme Bozuklukları

İşitme Bozukluklarının Nedeni ve Belirtileri

Nedeni, kalıtsal bozukluklar, hatalı yapı, doğumdan önce, doğum sonrasında ve doğumdan sonraki hastalıkların bıraktıkları sakatlıklardır. Bebeklik ve çocukluk dönemindeki işitme bozuklukları, özellikle, mikrobik hastalıklardan ve onların yaptığı komplikasyonlardan (kızamık, kabakulak, beyin zarı ve beyin iltihapları) sonra ortaya çıkar. Çoğu kez bozukluk nedeni bilinmez. İşitme bozukluğunun nedeni, dış kulak yolunda (örneğin, kulak kiri, yabancı cisim, vb.), kulak zarı ve ortakulaktaki (iltihaplar, yapı bozuklukları, vb.) ses iletiminde oluşan bir bozukluk olabilir. İçkulak bölgesinde, işitme sinirleriyle beynin işitme merkezindeki bozukluklar, seslerin zor duyulmasına ya da sağırlığa neden olur. Her çağrılışı ya da her gürültüyü işitmemesinden, sesin hangi yönden geldiğini kesinlikle saptayamamasından, sözcükleri yutarak konuşması ve benzer sesli sözcükleri karıştırmasından, anormal derecede yüksek sesle konuşmasından çocuğun sağır olduğu tahmin edilebilir. Çocuk, çağrılışa ya da seslere hiç bir tepki göstermiyorsa, konuşan kimsenin dudak hareketlerine dikkati çekecek derecede bakıyorsa, özellikle fazla bir görme yeteneği gösteriyorsa, çok yüksek sesle gülüp ağlıyorsa, ama konuşmuyorsa, o çocuk sağırdır.

işitme bozukluğu nedir sağırlık çocukların sesleri duymaması

İşitme bozukluğunu kesinlikle saptamak; Kulak, Burun ve Boğaz doktorunun görevidir. Doktor, çocuğun yaşına göre çeşitli işitme deneyleri uygular. İşitme derecesi için metre olarak aşağıda belirtilen tahmini bir ölçü verilir:

Normal işitme: 10 metreden fazla uzaklıktan işitme olmaz. Az işitme bozukluğu: 4 metreden fazla uzaklıktan işitme olmaz.

Orta derecede işitme bozukluğu: 1-4 metre uzaklıktan işitme olmaz.

Ağır işitme bozukluğu: 1 metreden az uzaklıktan işitme olmaz.

Sağırlık: Hiç işitme olmaz.

Doğumsal ya da bebeklik döneminde oluşan ağır derecedeki işitme kaybına uğrayan bir çocuk, tedavi edilmezse çoğu kez dilsiz olarak kalır (Sağırlığın neden olduğu dilsizlik).

İşitme Bozukluklarının Tedavisi

Genellikle, ses iletimindeki bozuklukların nedenleri, Kulak, Burun ve Boğaz doktoru tarafından ortadan kaldırılabilir. Sağırlık ya da yüksek derecede ağır işitme şeklinde görülen sesleri alma bozuklukları, özel bir tedavi ve bakıma gerek gösterir. Bu tedavi ve tedbirlere de daha küçük çocukluk döneminde başlanması gerekir.

Aramalar: çocuğum sesleri duymuyor, bebeğim işitmiyor ne yapabilirim