16 Nisan 2012 Pazartesi

Kızamıkçık (Rubella)

Sponsorlu Bağlantılar:

Kızamıkçık (Rubella)

Kızamıkçığın Nedenleri

Bir virüs enfeksiyonu nedeniyle oluşan egzantem (deri döküntüsü) hastalığıdır. Bulaşmasının daha az olması nedeniyle kızamıktan daha seyrek rastlanan bir hastalıktır. Hastalık virüsünü almış olan her çocuk bu hastalığa yakalanmaz. Zaman zaman kızamıkçık hastalığına yakalananlar artar (salgın). Ancak hastalığın salgın olması çok ender görülen bir vakadır.

rubella nedir kızamıkçık hastalığı kızamıkçık nasıl bir hastalıktır

Kızamıkçık Nasıl Bulaşır?

Hastalık virüsü insandan insana doğrudan doğruya temasla geçer. Deri döküntülerinin sönmesiyle enfeksiyon bulaşımı da son bulur.

Kuluçka Devri

Ortalama 12-21 gündür.

Kızamıkçığın Belirtileri

En belirli işareti deri döküntüsüdür. Lekeler iki gün süren üç milimetrelik noktacıklar halindedir. Genellikle, yüzde başlar ve kısa bir sürede gövdeye, daha az ve seyrek olarak da kol ve bacaklara yayılır. Deri döküntüsü, kızamık döküntüsü karakterini taşır. Boyunda ve ensedeki lenf bezlerinin şişmesi ve üstlerine basılınca ağrıması bu hastalığın özel belirtisidir. Ateş çok az yükselir, ya da hiç görülmez. Deri döküntüleri, kepeklenmeden, hafif kaşıntılı olarak 1-3 gün sürer, sonra kaybolur.

Seyri

Genel sağlık durumu çoğunlukla pek etkilenmez. Komplikasyon da görülmez. Kızamıkçık, hayat boyu bağışıklık kazandırır.

Kızamıkçığın Tedavisi

Genellikle tedaviye gerek yoktur.

Koruyucu Tedbirler

Gebe kadının kızamığa yakalanması, özellikle gebeliğin ilk üç ayında fetüs için tehlikelidir. Kız çocuklarının, çocukluk döneminde kızamıkçık geçirmeleri salık verilir, hatta geçirmesi için olanaklar aranır. Gamma-globülin bazı vakalarda etkendir, ancak garantili bağışıklık sağlaması beklenemez.