Önceleri insanlar yüksek duvarlar arkasında, ya da çok ıssız göl kenarlarında Adem ile Havva kıyafetinde dolaşıyorlardı. Çıplaklık hareketinin amacı, insanın doğal haliyle bedenen ve ruhsal açıdan daha sağlıklı hale girmesi, beden özgürlüğüdür. Berlin'de 1910 yılında başlatılan nüdizm yani çıplaklık hareketi, derneğe dönüştükten bir yıl sonra Stuttgart'a sıçradı.
Burada ikinci çıplaklar derneği kuruldu. Bundan sonra nüdist dernekleri, topraktan fışkıran mantar gibi üreyip çoğalmaya başladı. Çıplaklar bir yandan bu hareketi ahlak ve törelere aykırı bulan polis tarafından gözetim altında tutulurken, bir yandan da çitlerin arasında delikler açıp dürbünlerle bakan röntgenciler tarafından taciz edildiler.
Çıplaklık hareketi kuruluş ve örgütlenme bakımından en iyi yıllarını uzun zamandır arkasında bırakmış bulunmaktadır. Bugün herkes çıplak olabilir. Avrupa'nın hemen her kentinde bu tür dernekler, erkek ve kadınların birlikte devam ettikleri saunalar, oteller, plajlar, kamplar mevcuttur. Milyonlarca insan büyük seyahat şirketlerinin hazırladığı çıplak tatil programlarına katılıyor. Ülkemizde de bu harekete özel oteller açılmış bulunmaktadır. Bugün her ne kadar ilerlemiş olsa bile Çıplaklık hareketi yine de olanak açısından hala problemsiz değildir. Avrupa'nın bazı ülkelerinde polis çıplakları acele ile giyindirip nezarethaneye atmakta ya da hapse attırmaktadır. Ülkemiz ise düşünce özgürlüğü açısından pek ilerleyememiş bir ülke olduğu ve dini açıdan sakıncalı gördüğü için bu tür hareketlere daha yabancıdır.