12 Kasım 2012 Pazartesi

Saç

Sponsorlu Bağlantılar:

SAÇ
Sinema dünyasının eski filmlerinde kadın saçlarını çözünce, işin sonu mutlak şekilde belli olurdu. Nitekim erkekler bu tür davranışları erotik bir sinyal gibi görürler. Psikologlar ise şöyle açıklıyorlar: Kadının saçını çözmesi, açması, eski devirlerde erkeğin kadını uzun saçlarından tutup zaptetmesiyle çağrışım yapan bir olaydır. Erkek de düşmanı tarafından perçeminden yakalanıp mağlup edilirdi. Erkeğin sonraları saçını kısa kesmesi de bu eski mücadeleden kaynaklanmış olabilir.

Saçların geçmişte bazı geleneksel önemi de bulunduğu mutlaktır. Katillerin saçları dibinden kesilir, böylece onlara alçaltıcı bir işlem yapılmış olurdu, Tevrat'da da "Yenilmez Samson" ile "Dalila" öyküsü vardır. Samson'un saçlarındaki yedi lüle uyurken sevgilisi Dalila tarafından kesilir. O zaman tüm gücünü kaybeder. Filistinliler onu yakalayıp zindana atarlar. Burada öğütmek zorunda bırakırlar. Öğütmek nedir? Düşmanlarının karısını hamile bırakmak! Böylece gücünü düşmanlara devretmesi öngörülür. Ancak Filistinliler saçların yeniden uzadığını unutmuşturlar.

Erkeklerin saç dökülmesini önlemek için, böylesine para harcamasının bir açıklaması da böyle olmak gerekir. Ancak dazlaklıkla savaşta elde edilen sonuçlar pek de cesaret verici olmamıştır. Günümüzde gelinen son nokta da saç ekimi gibi teknikler uygulanarak saçların yeniden kazandırılması mümkün olmaktadır. Saçların 30 yaştan sonra dökülmeye başlaması, erkekler için tamamen normal bir olay olup, erkeklik hormonu salgısının belirtisi alarak kabul edilmelidir.

Kadınlarda saç dökülmesi ise, bir hastalık belirtisi olarak kabul edilebilir. Normal olarak insan günde 70 ile 100 adet saç kaybına uğrar. Bu sayının artması ve uzun süre böyle devam etmesi halinde o zaman saç dökülmesinden söz edilebilir. Nedeni stres, bulaşıcı hastalık, cinsel hastalık, hormon bozukluğu olabilir. Eğer saçlar daire şeklinde bir alan üzerinde dökülüyorsa, vücut bağışıklık sisteminde beliren tahribat belirtisi olabilir.