2 Kasım 2012 Cuma

Feminizm

Sponsorlu Bağlantılar:

FEMİNİZM - FEMİNİST
Latince (Feminium), dişi cinsiyet sözcüğünden kaynaklanır. Kadınların erkeklere karşı başlattıkları bir harekettir. Amacı erkeklerin kadınları cinsiyetine göre toplumsal açıdan farklı işleme tabii tutmasını önlemektir. Erkeklerin bu tutumunda köklü bir değişim isteğiyle başlatılan bu harekete feminizm adı verilir. Bu düşünceye katılan ve sahip çıkan kişilere de feminist denmektedir. Kadınlar gününüzde her düzeyde yönetici olabilmekte, sırf kadınlara özgü iş kontenjanları ayrılmaktadır. Yine de gününüzde kadınlar hala kötü davranış görmekten ve sırf kadın oldukları için haksızlığa uğramaktan kurtulamamış bulunuyorlar. Ülkemizde hala kadına yönelik şiddet devam etmekte ve evden kaçmak zorunda kalan kadınların sığındığı kadın yurtları dolmaktadır. Ayrıca kadınlar erkeklere oranla daha düşük ücretlere çalıştırılmaktadır.

Bir diğer önemli şikayet konusu ise, kadınların iş yerlerinde erkeklerin sarkıntılığa kadar varan laubali davranış ve uygunsuz el hareketlerinden kurtulamamış olmasıdır. Feministler buna karşın yine de çok şey elde etmiş bulunuyorlar. Fakat feminizm hareketinde de çatlaklar belirmektedir. Bağımsız feministlerin yolu problemsiz değildir. Hareketin en ileri savunucuları arasında Amerikalı Valerie Solanas bulunuyor. Solanas'a göre, erkekler 3 şurada burada bırakılmış yarı ölü tepkisiz bir odun gibidir ve kökü kurutulmalıdır. Solanas, feminist taraftarları için kötü örnekler vermiştir. Sanatçı kocası Andy Warhol'a ateş edip, onu ağır yaralamıştı. Seksüel araştırmacı Profesör Ernest Bornemann ise, Solanas taraftarı kadınların tabanca yerine daha kurnazca silahlar kullandıklarını öne sürüyor. Belirtildiğine göre bazı kadınlar cinsel organ içine yerleştirilen küçük bıçaklar kullanıyorlar. Cinsel ilişki sırasında erkeğin organını bu tür bıçakçıklarla ağır şekilde yaralıyorlar. Kadın bu silahı kendisine tecavüz eden erkeğe karşı bir savunma silahı olarak değil, bilakis saldırganca bir silah olarak kullanmaktadır ve amacı erkeği hadım etmektir.

Dünyada feminizm haretinin öncülüğünü yapan insanlar, feminist hareketin fikirlerini oluşturdukları çeşitli sivil toplum kuruluşlarında, internet ortamında ve çeşitli forumlarda toplamakta ve tartışmaktadır. Tüm bunlar kadınların toplumda yerini ve rolünü değiştirmeye yönelik çalışmalardır ve oldukça mesafe katedilmiştir.

İlgili aramalar: feminizm nedir? feminist nedir? feminist kime denir? feministin anlamı ne?