Mide devamlı mide suyunu salar. Bu öz suda proteinleri etkileyecek tuz asidi, pepsin ve bebeklerde lap mayası vardır. Mide devamlı hareket halindedir. Besin maddelerini biraz daha ufaltıp kimyasal değişikliği besin maddelerine tam uygulayacak hale getirir.
Mide suyundaki pepsin ve tuz asidi (roteaz) proteinleri parçalayarak peptonlara çevirir. Sindirimi oniki parmak barsağına hazır hale getirir. Lap mayası daha çok bebeklerde bulunur. Sütü peynirleştirir. Mide bir süre sonra görevini tamamlar. Bu süre besinlerin özelliklerine göre 30 dakika ila 7 saat arasında değişir. Midenin sağlığı açısından çok fazla doldurulmaması doğru olur. Büyüklerimiz bu nedenle tamamen doymadan sofradan kalkmamızı önermişlerdir.
Midede besinlerin son şekline kimüs adı verilir. Beyazımsı bir bulamaç haline gelmiştir. Besin kuvvetli bir büzülme ile mide kapısı denilen kısımdan yavaş yavaş bağırsağa geçer.
İlgili aramalar: midede sindirim nasıl gerçekleşir? sindirim midede nasıl olur?