Sodyum ve potasyum bileşikleri doğada ve yiyeceklerimizde bol miktarda bulunmaktadır. Bu bileşikler vücut sıvılarında, vücudun tüm dolaşım sistemlerinde bulunur ve çok önemli görevleri vardır. Vücut çeşitli hormonların kontrolü ile kandaki sodyum ve potasyum tuzlarının miktarını bir denge doğrultusunda muhafaza eder.
Sodyum ve potasyum tuzları suda kolaylıkla iyonize olurlar. Kalsiyum ve fosfor tuzlarının iyonları ile birlikte kanın nötr kalmasını sağlarlar.
Kasların muntazam çalışabilmeleri, sinirlerin muntazam çalışması, uyarılması, vücut sıvılarındaki yoğunluğun gerekli şekilde kalması için sodyum ve potasyumun rolü çok büyüktür.
Kandaki yoğunluk durumu böbrekler tarafından kontrol altında tutulur. Böbreklerden süzülen sodyumun büyük bir kısmı geri emilir. "Aldosteron" hormonu bu organizasyonu denetler. Bu hormonun yetersiz kaldığı durumlarda sodyumun geri emilme durumu olmadığı için vücutta süratli bir şekilde azalır. Vücuttan atılması artmış olur. Potasyumun durumu farklıdır.
Bazı böbrek rahatsızlıkları olan kimselerde bu kez potasyum atılımı artar; sodyum atılımı azalır.
1. Sodyum Yetersizliği:
- Zihinsel bulanıklık, başağrısı, şuur bozuklukları
- Kas yorgunluğu, krampları
- Kusma
- Çeşitli eklem ağrıları
- Solunum yetersizliği
2. Yetersizlik Sebepleri:
- İshal
- Kusma
- Yanık
- İlaç tedavisi
- Addison hastalığı
- Böbrek hastalığı
- Kalp yetmezliği
3. Vücutta Fazla Sodyum Birikiminin Sebep Olduğu Durumlar:
- Çeşitli ödem şişmeler (ödem; çeşitli yerlerde aşırı su toplanarak şişme)
- Tansiyon yüksekliği
- Böbrek rahatsızlıkları
Tuzu yiyeceklerden azaltarak önüne geçilir. Durumun ağırlığına göre gerekiyorsa ekmekteki ve yemeklerdeki tuzda azaltma yapılır. Normal durumdaki bir insanın günlük tuz ihtiyacı 8-20 gr arasında değişir. Çok aşırı terlemelerde, yaz aylarında farklılık göstereceği unutulmamalıdır.