Sağlıklı bir insanın karaciğeri günde 800 ile 1000 santimetre küp safra üretir. Bu miktar kişinin günlük olarak aldığı yağlı albüminli besinlerin sindirimini desteklemeye yarar.
Hırçın insanların safrası daha fazla olur. Psikolojik olarak kolerik diye anılan bu insanlara eski tabirle safralı insan da derler. Oysa normal hallerde ancak yağlı bir kızartma yediğimiz zaman bu safra fazlalığı üretilir.
Bu sarımtırak sıvının bir kısmı karaciğerin safra kanalından doğrudan ince bağırsaklara akar. Kalanı safra kesesinde birikir, yoğunlaşır, kahverengi sarı bir renge dönüşür.
Eski inanca göre, safranın tadı acıdır. Tesadüfen tadına bakanlar, yüzünü hırçın kişiler gibi buruşturur. Bazen geğirmeyle birlikte safra salgısı olmasının boğazımıza ulaşması on iki parmak bağırsağında iltihap belirtisi olabilir.
İlgili Aramalar: safra nedir? safra ne işe yarar? safranın görevi nedir?