Köpekbalığı dişlerini kaybederse yerine yenisi çıkar. Kertenkelenin kopan kuyruğunun yenisi çıkar. Hem suda, hem de karada yaşayabilen hayvanlarda da kopan organ kendini yenileyebilir.
Yer solucanında da vücudun kesilen kısmın yenisi çıkar, insanın vücudunda fazlalık oluşturan saçlar, tırnaklar da kesildikçe yerine yenisi çıkar. İnsanın organlarına yedek parça aramasının binlerce yıllık bir geçmişi vardır.
Milattan önce 2 bin 300 yılından kalma bir Mısır mezarında, takma (protez) bir el bulunmuştur. Takma organ şirürjisi (cerrahisi) gerçek anlamda son 100 yıl içinde gerçek ilerlemeler kaydetmeye başladı. O zaman bir hastaya yapay bir kalça eklemi takılmıştı, ancak fildişinden yapılan bu parça fazla dayanmamıştı.
Bu arada yedek organ sayısız insana yardımcı olmaya başladı. Takma dişlerden yapay mafsallara kadar çoğu artık güncel olaylardan sayılıyor.
Plastikten damar, kalp kapakçıkları, kalp sinirlerinin yükünü azaltan kalp pili, yapay göz mercekleri kullanılıyor, insandan insana yapılan organ nakillerinde bünyenin yabancı organı reddetmesini önleyen ilaçlar geliştirilmiş bulunuyor.
Yıllardır körlere yeniden görme olanağı sağlayacak yapay göz, sağırlara yeniden işitme olanağı hazırlayacak yapay kulak üzerinde çalışılıyor.
Başarılı yapay kalp nakillerinden sonra yapay akciğerler ve yapay böbrek için de çalışmalarda çok ilerleme kaydedildi. Bilim adamları çok uzun zamandan beri bu karmaşık organların yapay olarak yapılabilmesi için çalışmalarını devam ettirmektedir.