Latince adı (SALVIA OFFICINALIS L.) olan bu güzel ot bir çok ülkede maalesef artık kırlarda özgürce bulunamıyor. Yetiştiriliyor. Ekimi ilkbahar ayında yapılır. Ağustos ayında ise de hasadı yapılır. Bir sonraki sene toprak sürülmezse tekrar kendi kendine yetişir.
Adaçayı şifalı bir bitki olmakla birlikte iyi bir baharattır da. Vücudumuzda antibiyotik vazifesi görür. Ağrı ve krampları dindirir. Terlemeyi durdurur. Hafif şekilde kandaki şeker seviyesini de düşürür.
Adaçayı, çayı ile mazmaza(ağızda çalkalamak) ve gargara(boğazda çalkalamak) yapılırsa diş etleri rahatsızlıkları ve boğaz ağrılarına çok iyi gelir. Dahili olarak mide rahatsızlıkları, kadınlarda menopoz aylarında meydana gelen düzensizlikler, metabolizma rahatsızlıklarında çok terleme, romatizma, nikris hastalığı ve şeker hastalığında başarıyla kullanılır.