4 Kasım 2012 Pazar

Tırnaklar

Sponsorlu Bağlantılar:

TIRNAKLAR
Tırnaklarımız bazı hastalıkların habercisidir. Peki tırnaklar hastalıklardan nasıl haber verebilir? Çünkü tırnaklar tıp kavramına göre canlı dokulardır. Kan dolaşımı ile beslenir. Bünyenin normal durumu, bu durumda ortaya çıkan değişiklikler ya da yanlış beslenme, hastalık gibi durumlar tırnağın büyümesini etkiler. Tırnaklardaki bazı rahatsızlık belirtileri şöyle sıralanmaktadır:

Kırılgan tırnaklar: Tırnak kırılması genelde zararsız bir olaydır. Etkili temizleme maddeleri, oje temizleyicisinin kalitesiz olması, tırnak kırılmasının ilk nedenleri arasındadır. Bünyede vitamin, demir noksanlığı da tırnak kırılmasına neden olabilir.

Tırnakta beyaz küçük lekeler: Tırnakta küçük lekecikler ilk aşamada tırnağın kök kısmının zedelenmesi olasılığını akla getirir. Örneğin, beceriksizce yapılan manikür, tırnak derisini veya üstünü istemeden zedelemiş olabilir. Tırnakta beyaz lekecikler buluğ çağında veya yaşlılıkta hormon değişikliklerinin de işaretidir.

Tırnak yarımayından tepesine dek çizgi: Mide veya bağırsakların iyi çalışmaması belirtisi olabilir. En kötü olasılıkla eklemlerde veya bağırsaklarda iltihap habercisidir.

Tırnakta eğri çizgiler: Genellikle tırnak yatağında eğri çizgi dolaşım bozukluklarından kaynaklanabilir. Bu eğri çizgiler derince olursa çok sayıda iç hastalıkların da habercisi olabilir. Önce grip, anjin düşünülür, aynı zamanda bağırsak iltihabı, sarılık gibi ağır hastalıklara da işaret edebilir. Eğri çizgiler sadece su içilerek ve hiç yemek yemeden yapılan rejimin (sıfır diyet) ya da ameliyat sonrası ruhsal bunalımın da işareti olabilir.

Çatlak tırnaklar: Genellikle yaralanma sonunda ortaya çıkar. Eğer tırnak yaralanma sakatlanma sonucu çatlamamışsa şeker hastalığı ya da tiroit bezlerinde bozukluk habercisidir.

Saat camı şeklinde tırnak: Tırnağın ortası saat camı gibi bombe şekli alır. Eğer ailede başkalarında da tırnaklar aynı şekildeyse kalıtım yoluyla ortaya çıkan bir durumdur. O zaman zararsızdır. Aksi halde kalp, dolaşım yolları rahatsızlığı, akciğer, karaciğer, hastalıklarının da habercisi olabilir.

Kaşık tırnak: Tırnak kaşık gibi bir şekil alır, içine doğru çukurlaşır. Nedeni genellikle rutubetli sıcak ortamda çalışmaktır. Sürekli deterjan ile temas etmekten de oluşabilir. Çukur tırnak genellikle meslekle ilişkilidir. Aynı zamanda da mide ve bağırsak hastalıklarına ya da genellikle bünyede demir eksikliğine de işaret edebilir.