Eskiden ince insanlar olarak tanınan Avrupalılar arasında şişman kişilerin sayısı giderek artıyor. Almanya'da her üç kişiden birisinin normalin üstünde kilosu bulunduğu saptanmıştır. ABD'de aşırı kilo insanların sayısı günden güne artmaktadır. Eskiden bilim insanları şişmanlatmanın derdinde iken bugün tam tersi zayıflatmak için uğraşmaktadır. Vücut ağırlığı normalin yüzde 15 ile yüzde 20 üzerinde bulunan herkes şişman sayılır. Obezite yani şişmanlık günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biridir.
Şişmanlık kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, metabolizma (özümleme) rahatsızlıkları, gut ve şeker hastalıkları bakımından risk nedenidir. Şişmanlık iki şekilde tarif edilir:
Şişman insan günlük olarak vücuduna gerekenden fazla besin (kalori) alır; fazladan aldığı besin vücudu tarafından yakılmaz, özellikle yağ olarak depolanır. Gözlemler bu tür insanların fazla yemek yedikleri zaman başkalarından daha çok kilo aldıklarını, az yedikleri zaman ise, yine normal kilolulardan daha az kilo verdiklerini göstermiştir."
Şişmanlığa karşı iki önlem vardır:
1- Vücuda giren enerji miktarını azaltmak daha az safralı besinler almak,
2- Enerji tüketimini artırmak, daha fazla hareket etmektir.
Kilosu çok fazla olanlar için son çözüm olarak cerrahi müdahale tavsiye edilmektedir. Bu ameliyat sırasında mide girişi ve boşluğu ameliyat ile daraltılır. Böylece az bir besinle kişi kendini tok hissetmeye başlar. Bu tür ameliyatlar yaşı 50'nin altında kilosu ise, yüzde 50 oranında fazla kişilere yapılmaktadır.
Ameliyattan önce tüm zayıflama yöntemleri denenmeli, ancak bunların hepsi başarı sağlamazsa ameliyat seçilmelidir.
Aramalar: şişmanlığın nedenleri nelerdir? neden şişmanlarız? insanlar niçin gittikçe şişmanlıyor? obezitenin sebepleri nelerdir?