2 Kasım 2012 Cuma

Aile Tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar:

AİLE TEDAVİSİ
Aile tedavisi en yeni psikolojik yöntemlerden birisini oluşturuyor. Evlilikle ya da diğer aile yaşamıyla ilintili sorunlarda sadece erkek ve kadın psikolojik danışmaya gitmiyor, özellikle tüm aile uzmana birlikte görünmektedir.

Evlilik yaşamı artık sadece, "Boşanmalı mı, boşanmamaiı mı?" gibi temel sorunlardan oluşmamaktadır. Burada genellikle ailenin tek bir üyesinin, örneğin zorunlu oburluk, hap kullanma gibi bir kötü alışkanlık söz konusudur.

Bu aile üyesi için yine de ailedeki herkes tarafından bir şeyler yapılması yararlı ve zorunlu gerekmektedir.

Aile terapisti psikolog Brigitte Lemmie (evli, iki çocuklu) şöyle konuşuyor:

"Aile terapisi hepimizin köşesine çekilmiş, münzevi insanlar olmadığımız ve yapayalnız yaşamadığımız gerçeğinden kaynaklanır. Her birimiz kendi sosyal dünyası içinde ister aile, ister ikili ilişki isterse bir ekip içinde olalım, hepimizin karşılıklı görevleri vardır.

Terapist bu toplulukların gücünden yararlanır. Terapi bir kısa süreç tedavisidir, amaç sorunun kendiliğinden düzene konmasında gereken yardımı sağlamaktır. Başlangıçta psikologun yardımcı olmasından sonra aile terapiyi kendi kendine sürdürür.

Bireysel tedavi ile toplu tedavi arasında çok büyük farklar vardır. Oysa tek başına tedavi olan kişi kendisi değiştiği halde çevresi değişmemekte bu da ayrı bir sorun oluşturmaktadır.