BİBER GAZININ ZARARLARI NELERDİR?
Ülkemizde Taksim gezi parkı direnişi ile adeta sembolize olmuş biber gazı sanıldığı kadar masum bir gaz değildir. Sonuçta yediğimiz bir yiyecekten elde ediliyor diye zarar vermediğini düşünenler olabilir ama yapılan araştırma verileri bunun tam tersini söylüyor.Biber gazı nasıl elde ediliyor?
Biber gazı, acı biberin öğütülüp ayrıştırılarak "oleoresin capsisum" adı verilen özünün elde edilmesi ve bu özütün alınarak basınç altında su ile karıştırılması ile elde ediliyor.
Çok tahriş edicidir. En acı biberden bile yüzlerce kat tahriş edici bir özelliğe sahiptir. Biberin acılığı, mucidinin soyadını taşıyan "Scoville" adı verilen bir ölçü birimi ile ölçülmektedir. Ülkemizdeki en acı biberin 5 bin scoville ölçeğinde olduğunu biliyoruz. Şili biberinden elde edilen biber gazı ise bu ölçeğe göre 5.000.000 (5 milyon) scoville olarak ölçülmektedir. Yani arada bin kat daha acı bir şeyden bahsediyoruz. Buna bir de biber gazının yoğunluğu ve biber gazı üreticileri tarafından eklenen bazı kimyasallar eklenince aslında ne kadar acımasız bir müdahale aracı olduğunu düşünmemiz gerekiyor.
Biber gazı; astım, KOAH gibi ciddi solunum sıkıntısı hastalığı olan bir insanın soluması halinde öldürücü etki yapabilir. Akciğerlerde ciddi ödem oluşturabilir. Aynı şekilde hipertansiyon ve kalp hastalarının da biber gazının etkileriyle hayati tehlike geçirmesi mümkündür. Biber gazına maruz kalmış bazı insanlar üzerinde yapılan bir araştırma sonucuna göre; katılımcıların bazılarında yıllardır sigara içen insanlarda görülen nefes darlığı ve öksürük gibi kalıcı şikayetlere rastlanılmıştır.
Biber gazı deride kızarıklık, yara ve yanmalara neden olur.
Baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Göğüs ağrısı, akciğerlerde ödem oluşmasına, burunda ve boğazda şiddetli yanmaya neden olur. Kişinin öksürük ve hapşırık krizi geçirmesine neden olabilir.
Göze çok yakından temas edilirse ve temizlenmezse körlüğe bile yol açabilir. Genelde geçici körlüğe neden olur ve göz kuruluğu gibi bazı rahatsızlıkları ortaya çıkarır. Gaza maruz kalmış ve kontakt lens kullanan biri derhal lensi gözünden çıkarmalı, gözünü süt ya da limonlu su ile yıkamalı ve gaza maruz kalmış lensi bir daha kullanmamalıdır. Lensi bir kaç kez yıkamak bile biber gazının etkilerini çoğu zaman üzerinden atmasına yetmez.
Biber gazı yiyen birinde kanser, doğum anormallikleri ve genetik bozukluklar görülebileceği bile iddialar arasındadır.
Biber gazı kullanılmaya başlandığı yaklaşık 30 yıllık zaman içerisinde yüzlerce kişinin ölümüne neden olmuştur. Bu gazın kullanımında sakınca olduğunu bildiren yüzlerce veri vardır.
DİREN GEZİ PARKI!
İlgili aramalar: biber gazının zararları nelerdir? biber gazı yemenin zarar var mı? biber gazının tehlikesi var mı? biber gazının göze zararları neler?