21 Haziran 2013 Cuma

Omuriliğin Önemi

Sponsorlu Bağlantılar:

OMURİLİĞİN ÖNEMİ

Omurların halkasal bölümleri kemikten bir kanal oluşturur. Bu kemik kanal içinde omurilik, buradan çıkıp bedenin çeşitli bölgelerine yayılan sinir kökleri ve damarlar bulunur.

Omurilik, beyin ile beden arasındaki ilişkiyi sağlayan çok önemli bir yapıdır. Beyinden çıkan her türlü bilgiyi bedendeki uygun organlara taşıyan ve bedenden veya çevreden gelen uyarıları da beyine ileten sinir lifleri omurilik içinde yer alırlar. Bu organın herhangi bir şekilde zedelenmesi ölüme kadar varan ağır sekellerle (kalıcı işlev bozukluğu) sonuçlanabilir.

Omurilik, gördüğü işlevler bakımından da kendi içinde ayrı bir organizasyon gösterir. Böylece omuriliği enine kesitler halinde bölümlere ayırabilmek mümkündür. Genel çizgileri ile bakıldığında boyuna ait ilk dört omurilik bölümüne gelen ağır bir darbe solunumun durması ve dolayısıyla ani ölümle sonuçlanabilir. Daha alt kısımlarda ise kolları, bacakları veya hem kollar, hem de bacakları tutan hareket kısıtlılıkları görülebilir. Bazen de ortaya çıkan harabiyet daha fazla olduğundan ağır felçler gelişebilir. Böyle hastalarda bağırsak ve mesanenin çalışma işlevleri de aksadığından, hastalar, dışkı ve idrarlarını farkına varmadan kaçırabilirler.

İlgili aramalar: omuriliğin önemi nedir? omurilik ne işe yarar? omuriliğin görevi nedir?