Mide ekşimesi aslında bazı mide rahatsızlıklarının klinik göstergesidir. Bu reflü rahatsızlığı olabilir, gastrit olabilir, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserleri olabilir ya da yediğimiz içtiğimiz gıdalara bağlı olarak mide içerisinde oluşabilecek asit reaksiyonun bir klinik bulgusu olarak ortaya çıkabilir. bir kısmının tedavileri ortak olmakla birlikte bir kısmının tedavileri hastalığın etkenine göre değişik olduğu için sıklıkla mide ekşimesi yaşayan kişilerin özellikle doktora başvurup bunlardan hangisine bağlı bir nedenin olduğunun tespit edilmesi önemli bir husustur. İyi pişirilmemiş asitli sebzeler, asitli ve ekşi meyveler, hazır soslarla tatlandırılmış bazı gıdaların yanısıra biber, nane ve kekik gibi acı ve ekşi baharatlar mide ekşimesine neden olurlar. Fazla yağlı yiyecekler, sirke ve limon gibi kendi içerisinde asit ihtiva eden gıdalar, turşu ve benzeri salamura gıdalar, ekşi peynirler, uygun şartlarda muhafaza edilmemiş konserve yiyeceklerinde mide üzerine önemli derecede olumsuz etkileri vardır ve mide ekşimesine neden olabilirler. Bu sebeple bu tür gıdaların dikkat edilerek ve az miktarlarda tüketilmesinde fayda vardır.
Aramalar: mide ekşimesi niçin olur, midem neden ekşiyor, mide neden ekşir, mide yanmasına neden olan yiyecekler