Bebeklerde ve Çocuklarda Kızamıkçık Hastalığı (Çocuk Hastalıkları)
Orta derecede bulaşıcı bir virütik enfeksiyon olan kızamık ile kızamıkçık arasında bir ilişki yoktur. Tükürük ya da burun akıntıları yoluyla geçen bir damlacık enfeksiyonudur. 5 yaşından küçük çocuklarda nadiren görülür. Kuluçka devresi 2-3 hafta kadar sürer. Çocuk, döküntü ortadan kalktıktan sonra 4 gün boyunca başkaları ile temastan kaçınmalıdır.
Kızamıkçık Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi
Hastalık bir ya da iki gün süren hafif ateş ve halsizlikle başlayabilir. Bundan sonra alınla kulak arkalarından başlayarak gövdeye ve kollara yayılan döküntü, hastalığın en karakterize belirtisidir. Döküntü; kaşınmaz, rahatsızlık vermez ve kimileri yanyana gelerek lekemsi bir görünüm oluşturan başsız, düz, pembemsi noktalardan oluşmaktadır. Biraz rahatsızlık ve çok düşük bir ateş görülebilir. Fakat genellikle çocuk kendini çok iyi hisseder. Boyundaki ve kafatasının arkasındaki bezeler genellikle şişer. Diğer belirtilerin genellikle birkaç gün içinde kaybolmalarına karşın, döküntü, daha da kısa bir süre içinde ortadan kalkabilmektedir. Çocuğu yeterince rahat tutmak dışında özel bir tedavi önerilmez.
Kızamıkçık Komplikasyonları
Kızamıkçığın asıl önemi, bir kadının hamileliğinin ilk dört ayı içinde yakalanması durumunda, doğacak çocukta anormalliklere neden olmasıdır. Bu yüzden kızamıkçığa yakalanan çocuğun hamile bir kadınla temasında mutlaka kaçınılmalıdır.
Hastalığı bir kez geçirenler ömrü boyunca bağışıklık kazanırlar ve bu durum göz önüne alınırsa, kız çocuklarının, gebe kalabilecek yaşa gelmeden önce hastalığı geçirmelerine özen gösterilmelidir. Bu amaçla verilen, 'kızamıkçık partileri' desteklenmesi gereken bir uygulamadır.
Kızamıkçığa karşı bağışıklık sağlayan bir aşı vardır ve yaşı 11-13 yaşın üzerindeki kızlar, daha önce kızamıkçık geçirdiklerini düşünseler bile bu aşıyı mutlaka olmalıdırlar.
Kızamık Hastalığı, Çocuklarda Kızamık
Kızamık, aşırı şekilde bulaşıcı, virütik bir hastalıktır. Anneden alınan bağışıklık, yaşamın ilk yıllarında yitirildiği için, küçük yaşlardan başlayarak çocukları etkiler. Hastalık genellikle bir hafta içinde geçer. Fakat çocuk, hastalık geçtikten sonra bile 10 gün boyunca okula gönderilmemelidir.
Kızamık Hastalığı Belirtileri ve komplikasyonları
Kızamık, genellikle şiddetli nezle ve burun akıntısı, öksürük ve gözlerin kızarmasıyla başlar. 3-5 gün sonra kulak arkasından başlayarak yüze ve bedene yayılan kaşınmayan, özel bir döküntü ortaya çıkar. Döküntü, zamanla biraraya gelerek lekemsi görüntüler oluşturan, küçük, kırmızı noktalardan oluşur.
En sık rastlanan komplikasyonları, kulak iltihabı ve bronşittir. Özellikle küçük bebeklerde bu rahatsızlık çok ciddi olabilir.
Kızamık Hastalığı Tedavisi, Kızamık Tedavi
Tedavi, değişik belirtilere bağlı olarak yürütülür. Hastalığın en ağır aşamasında çocuk, genellikle iştahını yitirir ve yemeğe zorlanmamalıdır. Çocuğun susuz kalmamasına ve ağzın nemli tutulmasına özen gösterilmelidir.
Kızamıklı çocuğun eskiden karanlık bir odada tutulması gerektiğine inanılırdı. Ancak ışık, özel olarak rahatsızlık yaratmıyorsa, buna gerek yoktur. Gözler şişerse ılık su ile banyo yapılabilir. Çocuğun rahatsız olabileceği göz önüne alınarak, televizyon izlemesi mümkün olduğunca engellenmelidir. Kulak ağrısı ya da bronşit gibi ikinci bir enfeksiyonun belirtisi ortaya çıkarsa doktorunuz uygun gördüğü antibiyotiği önerecektir.
Konuyla ilgili aramalar: kızamık, kızamıkçık hastalığının belirtileri, kızamık nedir, kızamıkçık tedavisi, çocuklarda kızamık hastalığı
--> ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANA SAYFASINA DÖN <--