24 Ekim 2010 Pazar

Fenilketonüri PKU Nedir? Fenilketonüri Taraması

Sponsorlu Bağlantılar:

Fenilketonüri (PKU) nedir?

Fenilketonüri kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Bu hastalık­la doğan çocuklar, fenilalanin amino asidini baş­ka bir amino asit olan tirozine dönüştüremezler. Bu dönü­şümü sağlayacak olan fenilalanin hidroksilaz enzimi bu hasta­larda eksiktir. Fenilalanin diğer amino asitler gibi proteinin yapıtaşların­dan biridir. Fenilketonürili hastalarda besinler­le alınan ve tirozine dönüştürülemeyen fenilalanin, kanda ve diğer dokularda birikir. Biriken fenilalanin geri dönüşüm­süz ve ilerleyici beyin hasarına neden olur. Bu hastalığın yenidoğan tarama testi ile erken tanı ve te­davisi mümkündür.
PKU kalıtsal bir hastalıktır. Hastalığın bilgisi anne ve babadan genler ara­cılığı ile bebeğe aktarılır. Çocuğun hasta olması için hem anne hem de babanın has­talık bilgisi için taşıyıcı olması gerekir. Taşıyıcı anne ve babadan hasta ço­cuk olma riski %25'tir.
Türkiye fenilketonüri hastalığının en sık görül­düğü ülkeler arasındadır. Doğan her 4.500 çocuktan biri fenilketonürilidir. Bu oranın yük­sek olması akraba evliliklerinin sık olması (5 evlilik­ten biri, bazı bölgelerde 3 evlilik­ten biri) ile ilgilidir.

Konuyla ilgili aramalar: Fenilketonüri testi nedir? fenilketonuri taramasi , pku nedir , pku açılımı