Çocuklarda ve Bebeklerde Karın Ağrısı ve Tedavisi
Karın ağrısı, apandist ya da başka bir rahatsızlığa bağlı olabileceği kaygısıyla anne ve babaları üzerek telaşa kapılmalarına sebep olur. Fakat, çocuklarda karın ağrısı sık görülen ve çok çeşitli nedenleri olan bir rahatsızlıktır. Bedenin çok uzak başka yerlerindeki, örneğin bademciklerdeki iltihaplar karındaki lenf bezlerinin şişmesine ve karın ağrısına sebep olabilir. Bağırsakların ishal nedeniyle aşırı hareketi sonucu, gelip geçici ağrılar türünde de görülebilir. Kabızlık, nadir olarak karın ağrısına sebebiyet verir. Ancak kabızlığı gidermek için kullanılan müshil ilaçları, karın ağrısına neden olabilir.
Ayrıca duygusal sarsıntılar ve stres, karın ağrısına neden olabilir. Ancak bu durumlarda çocuğun numara yapıp yapmadığından emin olmak lazımdır. Karnı gerçekte ağrımayan çocuk, bu şikâyetinin dışında tümüyle sağlıklı bir görüntü verecektir.
Çocuğun, karnının neresinin ve nasıl ağrıdığını tanımlaması zordur. Karın ağrısı deyimini, büyüklerin kullandığından farklı anlamda kullanabilir, "karnım ağrıyor" diyen çocuk, gerçekte midesinin bulantısından ya da genel bir halsizlik duygusundan şikayet ediyor da olabilir.
Akut apandisit
Apandist, karnın alt, sağ yanında yer alır. Akut apandisit ağrısının olağan belirtisi, göbekten başlayarak çocuğun sağ yanına yayılan ağrıdır. Bu arada karnın alt sağ yanı hassaslaşır. Ağrı devamlıdır ve hareket edildikçe ağırlaşır. İştah azalması başlar ve kusma görülür. Bağırsaklar genellikle ağrı başlamadan 12 saat önce çalışmasını durdurur. Dil sağlıklı, pembe rengini yitirir ve 37.2 ile 37.8 o C derece arasında hafif ateş vardır.
Çocuklarda Karın ağrısının Tedavisi
Karın ağrısının her türü özellikle çocukta, sık karşılaşılan bir durum değilse ve karın ağrısına sebep olan şey bilinmiyorsa, ciddiye alınmalıdır. Çocukta genellikle görülen yatma isteği desteklenmelidir. Ağrının verdiği sıkıntı, karnın üzerine içi ılık su dolu bir şişe konularak biraz ağrısı hafifletilebilir. Çocuğa, su ve çay gibi sindirim güçlüğü yaratmayan içecekler dışında katı gıdalar verilmemelidir. Acıyı azaltmak amacıyla gereken dozda aspirin ve benzeri ağrı kesici ilaçlar içirilebilir.
Ne zaman doktora başvurmalı?
Çocuk hasta görünüyorsa, acı sürekliyse ya da çok şiddetli bir acıysa, Akut bademcik iltihabı, gastroentestinal bir rahatsızlık ya da duygusal stres gibi bilinen, açık bir neden yok ise, Ağrı 6 saatten daha uzun sürerse, Ağrı, karnın sağ alt yanında yoğunlaşıyorsa ve karnın o bölgesi özellikle hassaslaşmışsa.
Konuyla ilgili aramalar: çocuğumun karnı ağrıyor , bebeğimin karnı ağrıyor ne yapmalıyım , bebeğimin karnı şiş , karnı sert