11 Ekim 2010 Pazartesi

Çocuklarda İshal ve Tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar:

Çocuklarda İshal , Bebeklerde İshal ve Tedavisi

Çocuklarda Bebeklerde İshal Hastalığı

İshal, dışkının sulu olması ve sık sık yapılması an­lamına gelir. Nedeni, gıda değişikliğinin yanı sıra virütük ya da daha ender olarak bakteriyal enfeksiyonlar olabilir. Enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan ishallere, " gastroentestinal " rahatsızlık adı ve­rilir. Sık görülen belirtilerin­lden biri, tüm karnı kapla­yan, sancılı ağrılardır. İshalle birlikte kusma da görülebilir. Rahatsızlık, genellikle 24-48 saat arasında sürer ve özel bir tedavi olmak­lsızın kendiliğinden geçer. İshal, verdiği sıkıntının yanı sıra aşırı derecede sıvı kaybı­na neden olabilir. Bu yüzden bebekler için ve hastalığın uzun sür­ldüğü ve ciddi olduğu durumlarda yetişkinler için tehlikeli olabilir.

İshal Hastalığı Tedavisi

Yiyecekler: Ciddi bir ishalde çocuğun bağırsak­larının dinlenmesi sağlanmalıdır. İlk 12 saat için­de çok küçük miktarlar­lda kızarmış ekmek ya da krakerle beslenmelidir. Bunun dışın­lda yiyecek verilmemelidir. Daha son­lra yağsız pirinç lapası ve haşlanmış patates gibi yiye­ceklerle beslenebilir. Belirtiler kaybolduk­lça normal gı­dalara dönülür. Ancak bir sü­lre yağlı ve kızarmış gıda verilme­lmelidir.


Sıvılar Çocuk, bedenin susuz kalmasını önlemek ama­lcıyla mutlaka yeterince sıvı almalıdır. Bu ne­denle her zama­lkinden daha fazla içecek ve­rilmelidir. İçeceklerin ishali artırdığı ve b­lu yüzden sıvılardan kaçınılması gerektiği konusunda yanlış bir inanış vardır. Bedenin yeterince sıvı alması zorunluğu oldu­ğu için bu, çok tehlikeli olabilecek bir yanlış inanıştır. Başlan­gıçta yalnız su ve şekersiz demli çay verilmelidir. İshal hafifledikçe meyve suları, belirtiler iyi­lce azalmaya başlayınca da süt içirile­lbilir.

İlaç: Reçetesiz satılan kaolenli ilaçlar, dışkısının da­ha yoğun olmasına yardımcı olacaktır. Antibiyotikler, bir­çok durumda belirtilerin süresini ya da etkisini azaltmak için faydalı olmaz­llar.

İshal Durumunda Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

İshal ya da bağlı rahatsızlıklar, 24 saat içinde geçmezse, Kramp türü ağrılar yeri­lne devamlı karın ağrısı ve acı varsa, İshalli çocuk, altı aylıktan daha küçük­lse, Hastalık dış bir ülke­lyi ziyaretten kısa bir sü­re sonra ortaya çıkmışsa, Hastalık, sık sık kendini yineliyorsa, Dışkıda kan görülüyorsa, Çocuğun genel olarak kaygı uyandıran bir görü­nümü var­lsa doktora başvurulmalıdır.


Konuyla ilgili aramalar: çocuğum ishal , çocuğum sulu dışkılıyor , çocuğum kakasını tutamıyor , çocuğum büyük abdestini altına kaçırıyor