BAYILMA, çeşitli nedenlere bağlı kısa süreli bilinç kaybıdır. Hiçbir önemli hastalık belirtisi olmadan da her yaşta ortaya çıkabilir.
Bayılmanın nedenleri:
Hoşa gitmeyen ve psişik bozukluk yapabilecek çok değişik nedenler, örneğin aşırı yorgunluk, açlık, susuzluk, kan görme, hatta hoş olmayan bir koku bile bayılma yaratabilir. Etken ne olursa olsun, bayılma sırasında şuur kaybının oluş nedeni, beynin yetersiz oksijenle veya az kanla kanlanmasıdır. Özellikle kan hacminin vücudun duruş statiği ile ilgili olarak çevre doku veya organlarda toplanması, beyine gitmekte olan kan hacmini azaltabilir. Uzun süre ayakta ve hareketsiz durma kanın, vücudun alt kısmında özellikle bacaklarda birikmesine yol açar, beyne daha az kanın gitmesiyle de şuur kaybı oluşur. Böyle önemli bir durumda yardımcı bazı etkenler, örneğin sıcak, açlık, susuzluk, aşırı tokluk, güneş ısısına uzun süre maruz kalma, bayılmaların oluşmasını sağlayan yardımcı ve hazırlayıcı faktörlerdir.
Bayılma durumunda ilk yardım:
Buna benzer bir durumla karşılaşıldığında önemle yapılması gerekenler sırasıyla şunlardır:
1. Bayılan kişi önce düz ve sert bir zemine yatırılmalı.
2. Ayaklar hafifçe yukarı kaldırılmalı.
3. Baş kalp seviyesinin hafifçe altında tutulmalı (şekil 1-A).
4. Oturur durumda ise önce şekil 1-B pozisyonu sağlanmalı sonra da şekil 1-A'ya geçilmelidir.
5. Göğüs kafesinin solunum hareketlerine iştirak edip etmediği (şişip-inmesi) kontrol edilmeli, etmiyorsa yapay solutmaya başlanmalıdır.