Ülkemizdeki en önemli beslenme sorunlarından biri de beyaz ekmek yeme tüketimidir. Beyaz ekmek tüketmekle alınan kalori miktarı günlük kalorimizin neredeyse %30 ila 40'ına tekabül etmektedir.
Bizim kültürümüzde her yemekte mutlaka ekmek olması ve ekmeksiz yemek yiyememe alışkanlığı olduğu için ekmek, özellikle Anadolu'da en çok tüketilen besindir. Önceden köylerde tam buğday unu kullanılarak ekmek yapılırdı fakat günümüzde bu alışkanlıktan vazgeçilmiştir. Artık köylerde, kasabalarda ve şehirlerde fırınlar açılarak beyaz ekmek üretimi yapmaktadırlar. Bu nedenle de günümüzde beyaz ekmek tüketimi hızla artmıştır.
Beyaz ekmeğin hiçbir besleyici değeri yoktur. Posa, vitamin ve mineral bakımızdan yoksun bir besindir. Buğdayın içinde bulunan tüm değerlerden yoksun bir ekmek türüdür. Buğdayda bulunan tüm değerli ve sağlığa faydalı besin maddeleri atılmıştır.
Beyaz ekmek yiyerek sadece midemizi dolduruyoruz ve açlığımızı bastırıyoruz. Açlığımızı geçiştirmekten başka bir işe yaramamasının dışında vücuttaki kan şekerini yükselmekte, bağırsak hastalıklarına neden olmakta ve vücudumuzun gereksinim duyduğu vitamin ve minerallerden vücudumuzu yoksun bırakmaktadır.
Bunun yanında tam buğday unu ile yapılmış bir ekmekte ise çinko, iyot, E vitamini, D vitamini, Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, kalsiyum, proteinler ve karbonhidratlar bulunmaktadır. Tam buğday unundan yapılan ekmekle beslenen kişilerde şişmanlık, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve kanser daha az görülmektedir.
Tam buğday ekmeğinde posa ve kepek olduğu için bu ekmekler kabızlığa neden olmaz.
Besleyici bu kadar yönü bulunan tam buğday ekmeği yemek yerine beyaz ekmek tüketenlerde ileri dönemlerde şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve tansiyon yüksekliği çıkma olasılığı çok fazla yüksektir. Bundan dolayı beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmeli ve sağlıklı beslenmeye çalışılmalıdır.
Aramalar: beyaz ekmek tüketimi, tam buğday ekmeği, buğday ekmeğinin sağlığa faydası, beyaz ekmeğin zararları, buğday ekmeğinin faydaları