Gebeliğe ihtimal verecek durum oluştuğunda herhangi bir testin bu gebeliği saptayabilmesi için hCG adı verilen gebelik hormonunun olması gerekir. Beta hCG hormonu sadece gebelik sırasında salgılanan bir hormondur ve bu hormonun salgılanabilmesi için döllenmiş yumurtanın "blastokist" evresine gelip rahim içine yerleşmesi gerekmektedir. Bu da genellikle yumurtlamadan sonraki 6-10 gün içerisinde ortaya çıkan bir olaydır. Teoride hCG döllenmeyi takip eden 9. gün gibi salgılanmaya başlanır. Fakat bu hormonun kanda yeterli düzeylere ulaşarak idrarla da atılması için ek bir süreye ihtiyaç duyulur. Hormonnun kanda yükselmeye başlaması çok erken dönemlerde olmasına rağmen idrarla birlikte dışarı atılması gecikebilmektedir. Gebe olmayan bir kadında kandaki hCG seviyesi mililitrede 10 milienternasyonel ünitenin (mIU) altındadır.
Evde yapılan gebelik testinin hassasiyeti ne demektir?
Evde yapılan gebelik testinin hassasiyeti idrarda saptayabildiği en düşük miktarda olan hCG değeri manasına gelir. Günümüzde piyasada satılan gebelik testlerinin bir çoğunda hassasiyet 20-50 mIU/mL arasında olmaktadır. Bu da demek oluyor ki hCG değeri 20-50 mIU/mL'nin altında olursa test sonuç vermeyecektir. İdrar testinde durum böyleyken kan testi hCG değerini tam olarak yansıtmaktadır. Bundan dolayı kan testi daha adet gecikmesi durumu görülmeden bile sonuç verebilmektedir.
Testin duyarlılığı ne kadar yüksek ise yani ne kadar düşük hCG düzeyi ölçebiliyorsa gebeliği erken zamanda gösterme olasılığı da o kadar artar.