Bebek uyanık ve gözetim altındaysa, sırt üstü yatırılmasında bir sakınca olmaz. Böylece, bebek, hiç bir kısıtlama olmaksızın serbestçe çırpınıp tepinebilir. Bebek, anne-babaları ya da kardeşleri onunla konuştuğunda, gülümsemesine karşılık verir ve meşgul olursa, çok sevinir. Kendisiyle ne kadar çok meşgul olunursa, o kadar canlı hareket eder, çırpınır, tepinir. Bebek ilk aylarda sırt üstü yatarken kendi elleriyle oynamaya başlar.
Bebeklerde yüzükoyun yatışın yararları:
a) Çevre etkenlerine duyarlığın artışı,
b) Besinlerin solunum yoluna kaçma tehlikesi olmaması, burun salgısı ve sümüğün kolaylıkla dışarı akabilmesi,
havadaki mikropların ağız, burun ve göz hastalıklarına yol açma olasılığının azalması,
c) Kolların dayanması, baş kontrolünün gelişmesi,
d) Mide gazlarının kolay çıkması,
f. ve g) Kalça eklemlerinin bükülme ve yana açılma yeteneğinin gelişmesi,
h) Kafatasının deforme olmasının önlenmesi ve sırt adalelerinin rahatça gelişmesi.
(Reisetbauer ve Czermak, 1972 istatistiklere göre).
Bebeklerde sırt üstü yatışın sakıncaları:
a) Çevre etkenlerine duyarlığın azalması,
b) Besinlerin tükürme ve kusma sırasında solunum yollarına kaçma tehlikesinin artması, sümük ya da iltihaplı salgının dışarı akamaması (nezle),
c) Kolların dayanma fonksiyonunu yapamaması,
d) Mide gazlarının kolay atılamaması.
e) Bağırsak gazlarının kolay atılamaması.
f) Ayakların uzatılmış ya da çekilmiş durumda eklemlerin görev yapamaması,
g) Kalça eklemlerinin hatalı durması (örneğin, eski tekniğe göre kundaklanmış bebeklerde),
h) Kemiklerde şekil bozuklukları olasılığı (örneğin, art kafanın düzleşmesi).
(Reisetbauer ve Czermak, 1972 istatistiklere göre).
Günümüzde yeni doğmuş bebekler, ilk haftalarda daha çok yan tarafına yatırılmaktadır. Eğer anne, bebeği daima yan tarafına yatırmak istiyorsa, her beslemeden sonra değişik yanlarına yatırmaya gayret etmelidir. Aksi takdirde, başın tek yanı şekil değiştirebilir ve belkemiği çarpılabilir.
İster tavsiye edildiği gibi yüzükoyun (bu yatış ve uyuma biçimi önerilmektedir) ya da sırt üstü (uyanık olduğunda çevresine bakınabilir) ister yan yatmış olsun (uzun süre bu şekilde kalması sakıncalıdır) bebeklerin kendilerine özgü bir yatış şekilleri vardır. Bu durumda baş hafifçe sağa ya da sola eğiktir. 20.000'den fazla bebek üzerinde yapılan deneyler ve muayeneler, bebeklerin sevdiği bu yatış şeklinin, ana rahmindeki belirli duruş şeklinden doğduğu olasılığını ortava koymuştur.
Bebeklerin çok sevdiği bu yatış biçimi, anne-babanın tutumuna da bağlı olabilir. Özellikle yan tarafına yatmayı adet edinmiş bebekler için, yatış yönünü değiştirmek yeterli olmamaktadır. Bebek, kısa bir süre içinde ışığın geldiği, karyolanın yanında asılı oyuncakların bulunduğu, annenin içeri girdiği kapı yönüne dönmeyi huy edinir. Tercih edilen ve sevilen yatış şeklinden bebek, çok kısa süre içinde vazgeçirilmelidir. Aksi halde, tek yönlü yatış nedeniyle boynunun ve omurgasının çarpılması, yüz ve art kafa kemiklerinin şekil değiştirmesi olasılığı vardır. Meydana çıkabilecek bu tür, bozuklukların sonradan tedavisi çok güçtür.